AlltomBostad
 

Marimekkos tidlösa design

Marimekkos tidlösa design

Namnet Marimekko är en lek med ord, men ändå väldigt beskrivande. "Mari" är ett anagram av grundaren  Armi Ratia och ordet "mekko" betyder klänning på finska.  I år firar Marimekko att Armi Ratia skulle ha fyllt 100 år och att Helsingfors är designhuvudstad 2012.

Det finska textil- och designföretaget  Marimekko är  känt för sina ursprungliga mönster och färger. Många av dem har närmare femtio år bakom sig men känns fortfarande moderna. 
"Att vara närvarande i det dagliga livet för människor och göra våra hemliga drömmar, varken mer eller mindre. Det är min vision för Marimekkos framtid" ska  Armi Ratia ha sagt 1978.

Maija Isola var en av Marimekkos mest kända designers. Hon var en mångsidig och djärv konstnär som tolkade händelserna i hennes tid från sitt eget perspektiv och förutsåg framtida trender. Över  500 mönster skapade hon i sitt liv, med olika teman och tekniker. Inspirationen  hämtade hon från traditionell folkkonst, modern visuell konst, natur och genom resor runt om i världen.
Maija Isolas mest kända mönster är vallmon Unikko som genom åren tryckts i många olika färger på allt från handdukar till gummistövlar. Mönsteret skapades 1964 strax efter att Armi Ratia meddelat att Marimekko aldrig skulle göra fler blommiga möster. Maija skapade därför en hel samling av blommönster i protest. Ett av dem var Unikko, som numera blivit en ikon för Marimekko.

Helsingfors är designhuvudstad 2012 och därför har Marimekko tagit fram en speciell karta över staden med deras egen design och de kommer även att hålla utställningar, föredrag och modevisningar runtom i staden.

Text: Annika Rådlund
Foto: Marimekko och Heals

Mija Isolas vallmomönster som skapades i ren protest 1964.

Kaivo betyder brunn på finska och inspirationen till mönstret Kaivo fick Maija Isola i 1964, då hon tappade en hink i en brunn och såg krusningar form på vattenytan.

Engelska inredningsföretaget Heals har Marimekko i sitt sortiment. En av vårnyheterna är Norton Chair Marimekko Pieni Unikko. Pris cirka 19000 kr.

Soffan Mistral med Maija Isolas mönster Isot Kivet från 1959.  Isot Kivet betyder stora stenar. Soffan kommer från Heals.

Isot Kivet av Maija Isola och Varvunraita av Vuokko Eskolin-Nurmesniemi, Marimekko.

Marimekko
Heals

 

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår