AlltomBostad
 

Mija Kinning struntar i trender

Allt Om Bostad

Mija Kinning är inredaren som inte bryr sig så mycket om vad som är inne eller inte. Hon utgår alltid från människorna och skapar miljöer som speglar deras karaktärer.

Se våra utställningar på alltombostad.se

Hemtextil & Symaskiner Färg & Tapet Kakel & Klinker

Inredaren Mija Kinning, känd från Bygglov, är på egen turné och håller föreläsningar runt om i landet som arrangeras av Colorama. Den 6 maj var det Coloramakväll i Ljusdal och Mija Kinning bjöd på en mängd tips och inspiration. Hon visade före- och efterbilder från några av Bygglovsseriens olika projekt.

Som familjen i Örnsköldsvik som fick en terrass med svävande tak och en spaljé med ett runt hål i. Spaljén ramade in uteplatsen och med hjälp av hålet kunde man ändå njuta av utsikten. Det blev nästan som en tavla.

- Tänk på övriga stilar på fastigheten runt om innan du gör din terrass. Det kan vara fint att bryta av, men inte så skillnaden blir dramatisk. Det här huset var ett nybygge, så det passade bra med ett modernare tak, säger Mija Kinning.
Hon gillar livliga planteringar i trädgården. Växterna behöver inte stå strategiskt placerade. Vid matplatsen hos familjen blandade hon murgröna och kaprifol.

- Tänk vad härligt att kunna sitta där om kvällarna och känna den fantastiska doften som kaprifolen ger ifrån sig. Jag tycker man alltid ska tänka på vilket klimat och solläge man har där man ska plantera innan man gör någonting annat. Klarar de mycket sol? Regnar det mycket? Funderar man ordentligt innan kan man ofta njuta av planteringarna mycket längre. Hon utgår alltid från människorna. Inredningen ska spegla de som bor i huset och stödja deras behov.

- Jag tycker att man ska strunta i trender. Lyssna på dig själv och välj det du gillar bäst. Var inte rädd för mörka färger om du gillar det. Men kom ihåg att vara generös med belysningen. Med dimmer kan det aldrig bli för mycket ljus. Det är perfekt att kunna variera belysningen efter tillfälle och årstid.

På Vargön utanför Vänersborg lyckades Bygglov skapa ett kök som var en blandning av modernt svenskt och tunisiskt. Mannen i huset kommer ifrån Tunisien och det handgjorda kakel som Mija valde var nästan identiskt med det hans mormor hade haft i sitt kök i Tunisien. Mija Kinning är kreativ och gör mycket egna lösningar. Tapeter använder hon gärna till att klä byrålådor med eller klippa ut stora figurer av på väggarna.

- Låt samma former och färger komma tillbaka på olika ställen. Figurerna som jag klippte ut ur olika tapetmönster finns också på textilierna i rummet.
Det gäller att tänka lite bredare. I ett arbetsrum hade Mija Kinning satt ihop olika köksskåp till en förvaringslösning som täckte en hel vägg.

Mija Kinning jobbar med scenografi bakom tv-kameran när hon inte föreläser eller spelar in Bygglov. En ny säsong av den populära tv-serien spelas in med start nu i maj. Av de 6 000 till 10 000 ansökningar som kommer in har man valt ut 10 familjer som får vara med i programmet. De nya avsnitten visas våren 2011.

 

Text Jenny Marcusson. Foto Linus Hallsénius/TV4


Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår