AlltomBostad
 

Möbler med multifunktion ger flexibelt hem

Säng med lådor och akvariegavel
Säng med lådor och akvariegavel

Bäddsoffan har fått konkurrens. Utbudet av multifunktionella möbler ökar.
Compact living är numera ett begrepp både för den trångbodde och för den som vill ha ett flexibelt hem.Peter Beréus, Compact living-butiken.


Sängskåp med soffa från Clei.


Loftsäng från Compact Living-butiken.
Sängskåp med arbetsbord
från Smartbeds.


Säng från Bedaway.

Vad sägs om en kombinerad bokhylla-säng-matbord som ryms på fyra kvadratmeter? Ett databord som blir en säng utan att man ens behöver flytta sakerna från skrivbordet först? Eller varför inte en sänggavel som också är ett akvarium? Det finns många lösningar för den som har ont om utrymme hemma. 
Sängskåp och loftsängar har länge varit populära compact living-möbler, och bäddsoffan är en klassisk kombi-säng som överlevt alla trender men som nu börjar få konkurrens av nya multifunktionella produkter. För barnens rum finns smarta lösningar för att frigöra lekyta. Sängar som fälls upp mot väggen eller omvandlas till skrivbord och bokhyllor.

- Många av våra kunder är familjer som bor trångt, ofta på 2 rok, och där föräldrarna väljer att sova i vardagsrummet medan barnen får ta sovrummet. Föräldrarna vill ha en snygg och funktionell sovlösning, säger Peter Beréus, sängmakare på Compact Living-butiken, nyöppnad möbelaffär på Södermalm i Stockholm.

Utnyttja väggar och tak

Exklusiva bäddsoffor med riktiga resårmadrasser som man sover skönt i, takhängda loftsängar eller bokhyllor som gömmer sängar är nya alternativ till sängskåpen, som tidigare symboliserat compact living-tänkandet .

- Vi försöker få folk att utnyttja väggarna och jobba uppifrån taket och neråt. Med loftsängar som hängs i taket istället för att stå på ben sparar man plats.

I butiken visas även en säng från Bedaway som monteras på en väggfäst skena med motvikter och som ?skickas upp? i taket när man sovit klart.

Tomma utrymmen och döda vinklar ska man undvika.
- Utymmet bakom bokhyllans golvsocklar rymmer exempelvis extra lådor och tomrummet under sängen är utmärkt för utdragslådor och förvaring.

Sverige ljusår efter Europa

Compact Living handlar om att tänka i nya banor. Man behöver inte bo stort om man utnyttjar ytorna på rätt sätt.
- I Sverige är vi ljusår efter övriga Europa på det här området. Vi har inte haft samma behov av multifunktionella möbler som i andra länder, där man bor betydligt fler personer på en liten yta. Men idag när lägenheterna är dyra och många nybildade familjer bara har barn varannan vecka ökar behoven av nya lösningar, säger Peter Beréus som startade med compact living-butiker i Sverige redan på 80-talet.

Italien är föregångare när det gäller den här typen av möbler med varumärken som Clei, Campeggi, Beddings Milano och smart Beds/Colombo, men även tyskarna gör compact living-möbler som passar för den svenska marknaden.

Flexibilitet en trend

Charlotte Brundin, chefredaktör på tidningen Möbler och Miljö, möbelbranschens facktidning, säger att det är svårt att spå möbletrender eftersom det finns många parallella  stilar. Men multifunktion och flexibilitet ligger i tiden.
- Möbler som är flexibla och som innebär att man snabbt kan röja och förändra en yta är en trend som är på gång, säger hon.

Flexibla möbler tilltalar inte bara den trångbodde stadsbon utan kan även vara intressanta för villaägaren.
- Vi har kunder som bor i villa och är ofta ute efter lösningar där de snabbt ska skapa extra sovplatser för gäster och barnens kompisar. Men de vill att gästerna ska sova bättre än i en traditionell gästsäng, säger Peter Beréus.

Compact living-lösningar behöver inte heller vara dyra.
- Ett uppfällbart sängstativ som passar för alla standardsängar kostar inte mycket. Och att köpa en kombinerad bokhylla-matbord-soffa-säng blir billigare än att köpa fyra separata möbler, säger Peter Beréus vars affärsidé är att samla många olika leverantörer under ett tak samt att erbjuda lösningar i alla prisklasser.


Text: Susanne Mattsson
Foto: Susanne Mattsson, Compact Living-butiken och leverantörerna


Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår