AlltomBostad
 

Mysiga kök nya trenden

Mysiga kök nya trenden

Enligt trendexperterna går vi från fine-dining till de mer familjära mysköken. Större miljömedvetenhet ställer högre krav på leverantörerna, som dessutom ska hinna med i trendsvängarna. Nu vill vi ha specialbyggda och individanpassade kök.

– Slit och släng-köken är på väg ut. Vi har äntligen insett det ohållbara i att riva ut fullt fungerande inredning och utrustning, säger formgivaren och designern Paula Malm.

Hon är inbjuden till Hem & Villa-mässan i oktober för att tolka deras kökstema i en tredimensionell framtidsspaning.

– Jag utgår ifrån två olika spår som jag tror på för framtiden. Det första är ett kök där miljötänket har slagit igenom helt och hållet – allt är återvinningsbart. Det andra är det mysiga, ombonade köket i mörkare färger, rött, guld och mässing.

Färgskalan är hämtad från höstens och vinterns kulörer med mycket grönt, trä och metallic samt en del accenter i rött. Trendexperten Stefan Nilsson, som kommer prata trender alla dagar på Hem & Villa-scenen i Stockholm, menar att Paula Malms framtidsspaning är mitt i prick.

– Vi håller på att förflytta oss från de så kallade fine dining-köken till de mera mysiga familjeköken, som vi vill ska vara ombonade, rustika och gärna i mörka träslag.

Vid sidan av denna trendförändring, hänger det industriella ”restaurangköket” alltjämt kvar, liksom färgerna svart och vitt. Golven i lantköken består av trä eller klinker och i de industriella restaurangköken är det gummi eller plast som gäller. Det får gärna vara mönster på golven, till exempel marockansk klinker eller mönstrade plastmattor. Och varde ljus!

– I och med att den miljövänligare led-tekniken har slagit igenom på bred front ser vi helt andra belysningsmöjligheter, med dekorationsbelysning i lådor och under socklar, säger Stefan Nilsson.

Han menar också att lådorna, som nu ska vara extra breda, vinner mark framför skåpen. På väggen hänger vi istället nätta och dekorativa skåp.
Men kök är ju inte bara skåpstommar och färger utan också vitvaror. Induktionshällen har konkurrerat ut den vanliga spisen på svenska folkets önskelista och den kombinerade ång- och varmluftsugnen som har funnits på marknaden i några år väntas slå stort den närmaste tiden. Alla håller dock inte med trendexperterna.

– Folk är ganska konventionella när de gör om sina kök, så ång- och varmluftsugnen kommer inte att bli någon storsäljare eftersom den är för teknisk. Den kommer snarare att hamna i matnördarnas kök. Jag gillar att laga mat och har själv haft ång- och varmluftsugn i flera år ­­- och jag använder den aldrig! säger Gil Garcia, delägare och grundare av företaget EB Kök AB..

Han håller däremot med om att induktionshällen efterfrågas i högre grad i takt med att priset går ner och att intresset för individanpassade kök börjar få ett bredare genomslag.

– De gamla modulköken är helt klart på väg ut, det individanpassade på väg in.

Av: Annika Rådlund Källa: Hem & Villamässan
Foto: Annika Rådlund och Ikea
 

Lådorna, som nu ska vara extra breda, vinner mark framför skåpen. På bilden Marbodals köksconcept Plus. Foto: Annika Rådlund

Nu vill alla ha sitt eget uttryck, även i köket. Ikeas nya kökssystem Metod, som lanserades i april i år, är resultatet av en grundlig och världsomspännande konsumentundersökning på temat ”Hur vill du leva i ditt kök?” Foto: Ikea

 

Hem och Villamässan
Ikea
M
arbodal
T
rend-Stefan

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår