AlltomBostad
 

Naturnära och funktionellt på Stockholm Furniture Fair

Swedese: Gran Turismo, by Mårten Claesson

Så har Stockholm Furniture Fair 2006 gått av stapeln och Allt om Bostad var självklart där. 728 utställare visade upp nyheter inom Skandinavisk design.


Att Stockholm Furniture Fair börjar bli stor även internationellt visar det faktum att hela 38 % av årets utställare var från andra länder än Sverige. Det ryktas också om att en hel del framträdande personer inom internationell möbeldesign besökte mässan.

Soffgrupp från Bellus

Naturnära färger

Naturnära färger som brunt och beige var det som gällde på årets mässa, åtminstone på soffor och fåtöljer. Svart och vitt är fortfarande mycket trendigt. Många möbler var i svart skinn, som med dagens design känns både moget och modernt. Långt från det blanka och rockiga åttiotalet.

Soffor och fåtöljer

Tyget på sofforna får gärna vara grovt och slitstarkt och det är tydligt att funktionen fått allt större betydelse. Sofforna är idag inte bara till för TV-tittande, utan allt vanligare är kombinationen soffa, gästsäng och förvaringsmöbel. Tillverkarna verkar ha tagit vara på att också barnfamiljer idag är intresserade av inredning och design, vilket lett till snygga och praktiska möbler med tåliga tyger som går att tvätta.

Hans och hennes? Säckar från Sakwa.

Säckar att sitta på

Sittsäckar är inte längre bara något för barnen, utan finns numera i alla storlekar och färger. En bekväm och färgglad säck piggar upp rummet och göra sig bra som kontrast till övriga möbler. För att inte tala om hur bekväma de är…

Möbler i amerikansk stil från Rowico.

Stolar och bord

Matsals- och förvaringsmöblerna är fortfarande återhållsamt diskreta och mässan bjöd inte på några direkta överraskningar. Stolarna får gärna vara klädda med skinn. Vill man inreda lite mer åt det amerikanska hållet kan man kombinera ljusa träslag med andra färger såsom svart eller vitt. När det gällde kontorsmöblerna visade många av tillverkarna prov på både fantasifull design och smarta lösningar.

Flos: Cocoon, by Achille and Pier Giacomo Castiglioni, Marcel Wanders, Tobia Scarpa

Lampan gör rummet

Samtidigt med Stockholm Furniture Fair hölls även Northern Light Fair på Stockholmsmässan. Belysning är ett spännande område just nu, och det finns lampor som passar alla personligheter. Borta är den tråkiga, runda rislampan och den dammiga plafonden. Idag ska lampan inte bara ge ljus, utan är en lika viktig inredningsdetalj som resten av möblemanget. Med starka färger och iögonfallande former är dagens lampa inte rädd för att dra blickarna till sig. Många lampor har s.k. touchdimmer, som på senare år har blivit allt vanligare. Om det är en trend som kommer att bestå återstår att se.

Underbara små fåtöljer från Jensen Trend & Tradition

Barnmöbler allt viktigare

Allt fler designers har fått upp ögonen för behovet av barnmöbler som förutom att tilltala barnen men även passar in med övrig inredning. Fler och fler möbeltillverkare passar också på att göra fåtöljerna i en mindre kopia. Sött och matchande i hemmet.

Prisbelönad design

Årets Almedahls Award, ett designpris som årligen delas ut till en ung lovande student, gick till Jenny Stefansdotter Stentoft för hennes Foliage. Årets +1 diplom, för mässans mest intressanta nyhet, delades ut till Björn Dahlström för fåtöljen Brent. Markslöjd Light prize gick till Eva Xeyer från Ljushögskolan i Jönköping.

Bellus
Flos
Rowico
Sakwa
Swedese
Mejla Jensen Trend & Tradition


Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår