AlltomBostad

Nostalgi på möbelmässan

Nostalgi på möbelmässan

”Home sweet home” var namnet på trendutställningen som gav en bra sammanfattning av årets möbelmässa. Här fanns både det moderna uttrycket och det nostalgiska med en lekfull retrostil i starka färger och patinerad vintage.

Den 8-12 februari hölls den 60:e upplagan av Stockholm Furniture Fair och Northern Light i Älvsjö. Det firades med en retrospektiv jubileumsutställning som visade de främsta svenska möbelklassikerna från de senaste 60 år som gått. I utställningen ”Home sweet home” presenterade designern Jan Rundgren fyra aktuella trender inom heminredning.

- Trenderna varierar stort, från ett strikt och klassiskt modernt uttryck till en fortsättning på den romantiska stil som dominerat de senaste säsongerna. Det finns också ett fortsatt starkt sug efter nostalgi, både en patinerad vintagestil och en lekfull retrokänsla med glada färger och grafiska mönster, säger Jan Rundgren.

De fyra trenderna har han kallat Industrial Vintage, Nordic Nature, Room of Romance och Colour Competition. Nyckelbegreppet i heminredningstrenden idag är det personliga uttrycket.

- Jag har kombinerat nya möbler med gamla saker och mycket gröna växter på ett nytt sätt. Det väcker liv i inredningen och får den att kännas mer äkta. Man ska kunna läsa av vilka personer som bor i ett hem genom inredningen. Vintagetrenden sågs i flera av utställarnas montrar. Da´core har utökat sitt sortiment av utemöbler med en rustik möbelserie i patinerad teak som tål att stå ute.

- Vi har gett möblerna dess patina genom att måla dem svarta och sedan slipa bort det mesta av färgen. Det sitter lite svart kvar i bordets fördjupningar, säger Svein Blekkerud och pekar på ett runt bord i företagets monter. Han berättar också att äkta rotting är tillbaka. Både äkta och konstrotting i sittgrupp eller loungegrupp gör sig bra i uterummet tillsammans med de rustika teakmöblerna. Att vardagsrummet flyttar ut är en trend som bara ökar. Markslöjd gått ett steg längre genom loungeserien Köpenhamn med en tak-, golv- och bordslampa för utebruk som ser ut som innelampor. Lampan visades i det senaste programmet av Bygglov på tv förra veckan.

I LampGustafs monter drogs vi ohjälpligt till en hörna inred som i mormors gamla vardagsrum med söta lampskärmar i plysch med fransar. Moster var namnet. Ja, de har gjort entré igen, den här gången med glimten i ögat. Mormorstrenden bekräftades av Lotta Ahlvar på Svenska Moderådet, som var en av föredragshållarna under mässan. Hon talade också om vintagetrenden och berättade att hon till och med sett gamla möbler till försäljning med dammet kvar för en extra antik look.

Återvunnet är ju en del i den miljövänliga våg som var tydlig på mässan. Wästberg Lighting visade uppmärksammade papperslampan Claesson Koivisto Rune W101 prisad med Good Design Award 2011. Under möbelmässan delades Green Furniture Award ut som gick till The T-shirt Chair av Maria Westerberg – en stol gjord av återanvända tyger och ståltrådsstaket. Norska Miljømøbler gick längst av alla med sina möbler gjorda av kartong.

Text och foto Jenny Marcuson.

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår