Nya smarta kökslösningar

Nya smarta kökslösningar

När du ska bygga om köket eller bygga ett nytt så finns det några smarta lösningar och nya funktioner som gör vardagslivet i köket mer praktiskt.

Köket är det rum som vi spendar mycket tid i och det krävs en hel del förvaringsytor för att det ska vara så smidigt som möjligt. Charina Eriksson, som arbetar som inredningkoordinator på i.d.f Consulting har planerat många kök och hon ger här sina bästa tips.

– Jag vill kunna nyttja allt utrymme som finns, genom att använda till exempel sockellådor. Där kan man ha kökshanddukar och extra tillbehör, brickor, servetter ljus, bakplåtspapper och folierullar. Givetvis blir det en extra kostnad, men man har mycket nytta av det.

Hon berättar att det finns väggskåp med hissfunktion på baksidan där man kan få ner överskåpet med kryddor och annat. Det finns även köksluckor som kan fällas ned och användas som bord.

– Perfekt om man bor litet eller i fritidshuset. Själva luckan fälls ned i 90 grader och det blir själva bordsskivan. När det gäller diskho eller diskhoar så finns det bara ett val tycker Charina Eriksson.

– För något år sedan var det trendigt med bara en ho i vasken, det är väldigt opraktiskt. Om barnet till exempel kommer och häller ut ett glas mjölk, på räkorna som ligger och tinar upp… och samtidigt finns det behov av att diska en kastrull. Det är väldigt opraktiskt.

Belysning är en del som många glömmer bort i sin planering.
– Belysningen placeras i botten på överskåpen., man kan även använda sig av en ljuslåda. LED är det absolut bästa och där finns det olika kvalitéer, varmare ljus är dyrare. Här får man tänka på att olika ljuskällor kan ge olika sken också. Viktigt att både fläkten och övrig belysning i köket har samma glödljus i armaturerna.

Eluttag ska planeras in i tid och de kan det aldrig bli för många av.
– Fäll in dem väggen eller använd en pop -up dosa i bänkskivan, eller sätt dem i bänkskåpen undertill. Det är inte så snyggt om man gjort en fin mosaik på väggen och sedan ska man dit med en ful kloss ovanpå.

Arbetshöjden har höjts med åren.
– Eftersom vi människor blir längre så är det viktigt att arbetshöjden är utifrån behoven. Vanligtvis är arbetshöjden 90 cm.

Hon tipsar om att en sockellåda kan göras om till en pall för att det ska bli lättare att nå saker i köket, för de som inte är så långa.

– En diskmaskin idag behöver inte heller vara den klassiska golvmodellen, den kan komma upp lite, så blir det bättre arbetshöjd. Ännu viktigare är det när vi blir äldre, att tänka ergonomiskt och funktionellt.

Om man använder hela takhöjden så får man mer förvaringsutrymme. Foto: Bomans kök

Förvaring
Önskas mycket förvaringsutrymme så rekommenderar hon att använda hela takhöjden.
– Om man har 10 -12 cm ovanför skåpet så blir det smutsigt där, så där föredrar jag att väggskåpen går ända upp till taket. Har man planerat in högskåp med inbyggda vitvaror med ugn och så vidare, så planera in avställningsytor. Vart ska man annars ställa matkassarna när man kommer hem?

När det gäller kökslådorna så finns det praktiska lösningar att tänka på även där.
– Vad ska man ha i lådorna? Har man en 60 modul med lådor kanske man vill lägga in en lådinsats för bestick och ha plats för en back med dricka i lådan längst ned.
Det gäller alltså att se över behoven innan man beställer de olika köksdelarna. Lagar man mycket mat och vill ha en stor spis och mycket avställningsytor eller ätar man oftast ute?

Spisen har blivit allt mer viktig del i köket för många och det har blivit vanligare att ha den fristående.
– Det har kommit många nya väldigt fina golvmodeller så många väljer bort de som är i högskåp. Sen kan man fundera på om man vill ha fristående eller integrerad kyl och frys. Man kanske väljer en rostfri eller svart kyl och det gör ju att köket upplevs på ett annat sätt, och då vill man ju lyfta fram det. Det finns även en bänkkyl för ett hushåll på 3-4 personer. Du får en bänkyta och att ni slipper en hög kyl. Kylen tar annars bort väldigt mycket yta.

En annan typ av kyl med ett helt annat ändamål har också blivit allt vanligare i privata hem.
– Det har blivit mer och mer populärt med vinkylar och det kan bara en bänkkyl eller ett vinskafferi som man kan gå in i.

Nya köksinnovationer förenklar vardagen. Med ett knapptryck kommer en displayhylla ner längs väggen och anpassar ditt överskåp till din arbetssituation. Viktigt att man inte placerar saker på bänken nära väggen, så det finns plats för hyllan att åka ner. Det här väggskåpet med hissfunktion kommer från Marbodal.

Smarta lösningar ger mer förvaringsplats. Sockellådor kan användas till småprylar och hörnskåp med karusellhyllor till kastruller. Här Recorner Maxx, en hörnkarusell utan mittstolpe från Beslag Design, som finns för både 60 och 90 cm skåp.

Vinkylar har blivit allt mer populära, här en infälld och en golvmodell från Miele.

Text: Annika Rådlund
Foto: Bomans kök, Beslag design, Marbodal och Miele

Läs även: Öka trivseln med ett välplanerat kök - se över behoven nu och i framtiden

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Related articles in Kök

Visa alla
Förhindra vattenskador

Förhindra vattenskador

THERMEX VOICELINK

THERMEX VOICELINK

Specialdesignade diskbänkar

Specialdesignade diskbänkar

Satsade på att bygga ett nytt hus

Satsade på att bygga ett nytt hus

Designa bänkskiva online!

Designa bänkskiva online!

Visa alla