Öppen eller sluten planlösning i köket?

Öppen eller sluten planlösning i köket?

En öppen planlösning har under de senaste åren varit en vanlig syn på bostadsmarknaden, och det visar sig att trenden håller ett tag till. Men det är inte alla som vill ha det. Enligt en kartläggning baserad på en Sifo-undersökning visar det sig att lite fller än hälften vill ha öppet mellan kök och vardagsrum.

Oavsett planlösning vill även drygt 8 av 10 prioritera stora arbetsytor följt av goda förvaringsmöjligheter. Undersökningen visar också att nästan fyra gånger fler önskar kvalitativa material så som marmor och exklusiva träslag över trendiga detaljer som läderhandtag och mässingdetaljer.
 

Öppen planlösning eller ska köket ligga separat? Foto: Ballingslöv

Byggbolaget Skanska har i en ny riksrepresentativ undersökning från Kantar Sifo tagit reda på hur drömköket ser ut. Resultatet visar att det råder delade meningar kring kökets planlösning. 53 procent efterfrågar en öppen planlösning mellan kök och vardagsrum medan 42 procent önskar ett separat kök. Flest vill ha öppen planlösning med en köksö som avdelare. En klar majoritet är överens om att stora arbetsytor är den viktigaste komponenten i drömköket. Hela 83 procent uppger detta. Nästan lika många vill ha goda förvaringsmöjligheter. Bra sällskapsytor och smarta vitvaror följer därefter.

– De flesta av oss använder köket varje dag, inte bara för praktiska sysslor som matlagning utan även umgänge med familj och vänner. Därför är det många som vill kunna välja planlösning och inredning till köket. Med Skanskas Svanenmärkta bostäder har bostadsköpare möjlighet att själva utforma sina kök, säger Magnus Lambertsson, försäljnings- och marknadschef på Skanska Nya Hem.
 

 

Exklusiva detaljer som marmor och trä. Foto: Kvänum

Kvalité över trender
Undersökningen visar också att kvalité går före moderiktiga trender. Nästan fyra gånger fler önskar kvalitativa material så som marmor och exklusiva träslag över trendiga detaljer som läderhandtag och mässingdetaljer.

 Av: Annika Rådlund Källa: Skanska
Foto: Unsplash/Skanska (svartvitt kök) och Kvänums kök av Liljenkrantz (trä och marmor) Ballingslöv (köksluckor Solid med ostronfärgade luckor)

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Related articles in Kök

Visa alla
Förhindra vattenskador

Förhindra vattenskador

THERMEX VOICELINK

THERMEX VOICELINK

Specialdesignade diskbänkar

Specialdesignade diskbänkar

Satsade på att bygga ett nytt hus

Satsade på att bygga ett nytt hus

Designa bänkskiva online!

Designa bänkskiva online!

Visa alla