AlltomBostad

Pannrummet blev ett hemma-spa

Pannrummet blev ett hemma-spa

I källaren i den gamla släktgården från mitten av 1800-talet har familjen Svecke inrett en egen relax-, spa- och bastuavdelning.
- Vi hade varken bastu eller badkar tidigare så det här känns jättelyxigt, säger Isabel Svecke som stått för designen av familjens nya favoritrum.



Isabel Svecke.

Isabel Svecke är femte generationen på släktgården i Norra Råda i Roslagen. I samband med att de bytta panna gjorde de om det gamla pannrummet till en relax- och spaavdelning.
Det gamla pannrummet revs ut och den nya vedpannan, som kombinerats med solceller, placerades i ett av uthusen på gården. Isabel, som driver lantbruk och skogsbruk på gården, ansvarar för veden och eldningen. Bredvid pannrummet fanns ett angränsande rum som inte utnyttjades särskilt ofta. En grovdusch, en mangel och ett solarium stod mest och tog plats.
- Vi rev ut alltihopa, golv, väggar och tak. Vi drog nya vattenrör, gjöt nytt fall och flyttade ett fönster. Det ena gav det andra. När man väl börjat riva är det lättast att göra om allt från början, säger Isabel som hela tiden var med och planerade, jobbade och hantlangade.
I den cirka 40 kvadratmeter stora ytan byggde man sedan en bastu, en ny dusch och en relaxavdelning med bubbelbadkar. Där finns nu även en skön läsfåtölj, en motionscykel och en stor platt-tv på väggen. Ett väggelement har bytts ut mot en kombinerad radiator/handdukstork som blir en spännande inredningsdetalj.
I bastun valde familjen virke av asp på väggar och tak, och bastulavar av det mer rödbruna träslaget al. Både asp och al är populära träslag i bastun idag, och har mer och mer ersatt den tidigare populära granen. Men fördelen med både al och asp är att det är kvistfria material som inte kådar. Ryggstöden har inbyggda ljusslingor, något som också är vanligt att man väljer när man bygger ny bastu. Även dioder i taket kommer allt mer. Bastuaggregatet är elektriskt och styrs med en timer.
På väggarna i relaxavdelningen sitter ett vanligt 22 mm spontat trägolv i furu som Isabel betsat i ljus valnöt. På golvet ligger brunbetsade klinkerplattor. Taket har infällda spotlights.
- Vi är jättenöjda. Vi använder bastun 3-4 gånger i veckan, dessutom sitter jag på motionscykeln ett par gånger varje vecka, säger Isabelle Svecke.


Text: Susanne Mattsson.
Foto: Susanne Mattsson och Tylö.


 

 


Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår