Planerade att köpa ett sekelskiftshus - byggde istället sitt drömhus i betong

Planerade att köpa ett sekelskiftshus - byggde istället sitt drömhus i betong

Henric och Hanna planerade att köpa en villa i sekelskiftsstil, men det slutade med att de byggde ett hypermodernt hus i betong med svarta vitvaror, skeppsgolv och nedsänkt badkar.

Ett stort vitt betonghus med stora fönster, högt i tak, öppen planlösning och skeppsgolv blev resultatet efter Henrik och Hannas husbygge. Från början var de ute efter att köpa ett färdigt hus, helst i sekelskiftsstil eftersom deras dåvarande lägenhet låg i ett sekelskifteshus och deras möbler hade den stilen. Paret var runt och tittade på massor av hus men de hittade inget med bra läge. - Vi annonserade till och med på Blocket. Vi fick några napp men det var inget som passade oss. Vi ville ha något centralt fast ute på landet, förklarar Hanna.
Till sist blev de uppringda av en man som ville sälja ett dödsbo. Huset hade stått övergivet i flera år, trädgården var igenväxt och det fanns massor av saker kvar både i huset och i trädgården. Henric och Hanna såg potentialen i tomten, och bestämde sig för att slå till.
- Huset var ingenting att ha, så det rev vi. Så istället för att köpa ett färdigt hus bestämde vi oss för att bygga nytt, berättar Henrik.
De fick betala 230 000 kronor för gården inklusive el och vatten, men avlopp saknades. Det tog dem över ett år att rensa upp och riva, bland annat fanns det flera utedass och en jordkällare på tomten. Först tänkte de behålla jordkällaren men sedan insåg de att den skulle vara i vägen där de ville bygga.
Marken grävdes ur för att skapa en planare och mer rymlig tomt. De tittade på olika husmodeller på nätet och fastnade för Eksjöhus Dalvik. Huset var inte alls vad de varit ute efter från början men härifrån tog nya idéer fart. Efter ett besök i ett Dalvik orginalhus i Umeå bestämde sig för att rita om modellen så att det passade deras behov bättre. Båda lärde sig att rita i ett 3D program och de byggde till och med en modell av drömhuset i skala 1:50.
- Då kunde vi flytta innerväggar hit och dit. Vi har ökat på storleken från 142 kvadratmeter till 172 kvadratmeter och takhöjden är 290 centimeter istället för 240 centimeter. Tanken var att göra huset i gammal stil, men istället blev det hypermodernt. De hade inte haft någon tanke på att bygga i betong innan, men Henrik jobbar på ett betongföretag och de hade fått återbud på en ladugård de skulle uppföra, så formar för det bygget fanns klara.
– Då använde vi de gjutformarna för att göra väggarna. Hela stommen på huset väger 88 ton och vi hade en 200 tons kran här då väggarna restes upp.

Från början ritade de ett vitt kök med svarta vitvaror men när de var och såg ett visningskök med svarta högblanka luckor så fastnade de för det. Till det blanka svarta valde de ett kakel i stålmosaik, och en köksbänk i stål. Eftersom takhöjden blev så hög fanns det ingen fläkt som passade för köksön.
– Det blev en egen lösning i stället. En Mekano verkstad fick tillverka en platta till taket, där har vi även monterat spottar. Genomgående i huset så finns det infällda lampor lite överallt, och de kan styras från en dataskärm i hallen.
- Elektrikern fick gå en specialkurs för att lära sig att installera systemet. Ingen annan i Hälsingland har det. Det går att programmera in olika scenarion, som mysmiddag eller städning, förklarar Henrik.
Sammanlagt har det använts tre kilometer elkabel runtom i huset. En vindmätare gör så att markiserna ska gå in av sig själv och de kan styra belysningen från mobiltelefonen. De har köpt allting nytt till huset.
- Saker som vi hade förut passar inte in här. Allt som vi köpt har vi först letat på nätet. Varför köpa något man är halvnöjd med när man kan vara helnöjd, säger Henrik.
Köksbordet i betong har han gjutigt själv, och som en extra detalj har han stoppat ner metallstavar, som egentligen är handdukshängare från Ikea, i hörnen medan betongen var mjuk. Benen har en släkting tillverkat i trä. I sommar ska de göra ett dubbelt så stort bord och bänkar till altanen, som är nästa steg i byggnationen.
– Vi har varit väldigt överens om saker och ting. Inte ens tapeter har vi bråkat om, ler Hanna.
– I framtiden vill vi ha barn, annars hade vi kunnat bygga en etta, förkunnar Henrik.

Text och foto: Annika Rådlund

Henrik och Hannas husritning. I sommar planerar de att bygga altanen.
Bildtexter: Kvik kran för tevatten. Kakel i stålmosaik. Skeppsgolv från Forbo Fårshaga. Badkar från Badrumskompaniet, Importlagret.com. Tapeter från Midbeck. 
I sovrummet har de lagt tre enfärgade tapeter med metalliclyster vågrätt på väggen för att skapa ränder. En svart, en silver och en turkos från In Trade. (Turkos 360276 från Grand Cru, Svart 360279 från Grand Cru och Silver 360314 från Stripes&Plains – den har tyvärr utgått  men liknande finns: 302087 från Carte Blanche) 
Väggtapeten  med skyltar Mr Perswall. Nero högglansluckor i köket från danska Kvik. Husqvarna diamant/kristall svart kyl och frys med ismaskin på framsidan. Betongbordet har Henrik själv gjutit. Det integrerade barskåpet i ek är platsbyggt. Massagestolarna är köpta på annons på Internet. Soffa och kuddar i soffan, Mio. Kuddarna på sängen är från Hantverkargården i Ljusdal.

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

Related articles in Badrum

Visa alla
Att bygga pool på hösten

Att bygga pool på hösten

Remaljering av badrum

Remaljering av badrum

LIVING by SMEDBO

LIVING by SMEDBO

8 saker du måste tänka på när du köper badkar

8 saker du måste tänka på när du köper badkar

Satsade på att bygga ett nytt hus

Satsade på att bygga ett nytt hus

Visa alla