AlltomBostad
 

Rätt belysning ger energi

Rätt belysning ger energi

Trött i vintermörkret? Tänd några lampor. Belysningen påverkar inte bara upplevelsen av ett hem utan också hur vi mår.
-Det är individuellt hur ljust man vill ha det, säger ljusdesigner Andreas Milsta.


Enligt Andreas Milsta, på White arkitekter, är belysningen lika viktig som inredningen.
-Ljus och arkitektur hänger ihop. Beroende på hur man riktar ljuset väljer man att accentuera olika delar av rummet vilket gör att man upplever det på olika sätt. Ljuset skapar stämning men det är också viktigt rent fysiologiskt för att vi ska må bra.
Han jobbar med att ljussätta allt från privata bostäder och kontor till offentliga platser, inomhus och utomhus. För att få en god ljussättning gäller det enligt honom att integrera belysningen i arkitekturen. Genom att ha flera olika lampor i olika höjder skapas dynamik och djup i rummet. Kontrasterna stimulerar ögat, vilket gör att produktionen av kortisol ökar hos personerna som vistas där och gör dem piggare. Det kanske inte har samma effekt som tre veckor i Thailand men det spelar ändå roll.
-Fysiologiskt är vi beroende av dagsljus, vi ska ju egentligen vistas ute. Ljuset styr vakenhet och sömn och om man ökar mängden ljus blir man pigg.Det finns idag mycket forskning som pekar på ljusets betydelse för vårt välbefinnande.
Han rekommenderar att fokus läggs på väggarna för den som vill ha det mindre mörkt.
-De vertikala ytorna styr hur vi upplever ljusnivån, eftersom det är där vi tittar mest. Om man vill att ett rum ska kännas ljusare ska man därför försöka öka ljusnivån på väggarna, man kan till exempel rikta lampor mot tavlor.

Det är också viktigt att kunna förändra ljuset.
-Det är individuellt hur ljust man vill ha det och därför är det viktigt att man kan styra det. Med en dimmer kan man anpassa ljuset efter situationen för att skapa den miljö man vill ha just då.
Andreas Milsta upplever att människors kunskap om belysning har blivit bättre.
-I dag vet folk att det är viktigt och de frågar om det, men ofta vet de inte hur de ska göra.
I framtiden tror han att LED-tekniken med lysdioder, som hittills främst använts av professionella, kommer att öka på den privata marknaden.
- Det finns många fördelar med LED. Ljuskällan är mycket liten, den har lång livslängd och relativt låg energiförbrukning. Men ljuskvalitén kan variera, därför är det viktigt att se skenet från ljuskällan innan man köper den. Om man vill ha bra kvalité är LED fortfarande relativt dyrt för privatpersoner men det tror jag kommer att förändras.

Text: Marie Bergström Foto: Annika Rådlund och LampGustaf

Bländfritt. En lampa ska inte sticka i ögonen. Undvik nakna ljuskällor med hög effekt. Lampor från Lamp Gustaf

Variation. Flera belysningskällor på olika höjder skapar en dynamik i rummet. Lampan Moster från Lamp Gustaf.

Dimmer= bra. Man behöver olika mycket ljus vid olika tidpunkter. Lamp Gustaf

Elfritt. Levande ljus gör susen för myskänslan. Ljusstakar från DAY home.

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår