Retro, natur och blanka metaller

Retro, natur och blanka metaller

När inredare spanar efter 2012 års trender för den moderna bostaden syns tre tydliga inriktningar; en där det urbana livet sätter tydliga spår, en annan som följer den skandinaviska formtraditionen och en tredje präglad av tidlösa naturmaterial där färgskalan går från dämpad mullvad och bark till varma toner av solmogna tomater och ockra.

- Färgsättningen blir allt viktigare i svenska hem. Det är kanske den enskilt viktigaste trenden. Vi ser inte lika mycket vitt nu som förr; man vill ha mer färg på väggar, skåpluckor och bänkskivor. Vi har ett behov av att skapa en ombonad känsla i våra hem, där vi tillåts lyfta in vår personlighet, säger Anita Rinnbäck, chefsinredare på JM som är en av Nordens ledande projektutvecklare av bostäder och bostadsområden.

Happy Homes har tillsammans med inredaren och produktdesignern Jon Eliason har också rett ut vilka inredningstrender som gäller. En tydlig trend är att många vill bromsa tempot en aning. Man söker efter lugnet inomhus, tillsammans med familjen och i naturen. Matlagningstrenden består, så idag umgås vi mer i köket än i vardagsrummet.
– Världsläget med darrig ekonomi och vår oro för klimatet gör att vi behåller det gamla i större utsträckning och lägger istället till något nytt och renoverar, förvaltar och vårdar det man redan har, säger Jon Eliason.

– De modiga vågar blanda tapeter till och med på en och samma vägg. Man låter då en och samma färgskala bli rådande men har istället en massa olika mönsterbilder, fortsätter Jon. Överhuvudtaget är mixandet en stark trend. Vi vågar blanda gammalt och nytt, olika stilar och mönster, loppisfynd med modernt.

– Tänk ’mix and match’. I större utsträckning blandar vi gammalt och nytt och det bidrar till att varje hem blir unikt och visar mer vem som bor där, menar Jon.  

För 2012 ser JMs inredare tre tydliga inredningsinriktningar:
1. En modern inredning som präglas av en urban stämning, modern formgivning och sober elegans. Här ser vi blanka metaller blandat med friska pastellfärger och råa strukturer. Kontrasterna mellan blanka och matta ytor, mellan vitt och svart, är tydlig.

2. En skandinavisk inriktning som följer den skandinaviska formtraditionen med ljusa träslag, ett enkelt formspråk och designklassiker som ”virrvarr” i köket. Retrokänslan i mönster och färger är tydlig. Hemmet ges en varm och välkomnande atmosfär.

3. Som en kontrast till det moderna och minimalistiska står naturtrenden: Tidlösa naturmaterial som åldras med värdighet. Nordiskt trä, sten, kakel och klinker skapar, i kombination med ull, linne och grova bomullstyger en patinerad skönhet. Färgskalan går från dämpad mullvad och bark till varma toner av solmogna tomater och ockra.

Färger 2012:  Mässing,  koppar, mörk kaffe, pepparkaka, gyllengul, röd lera, klöver. svart kaviar, lysvit, stålgrå, silver, sand, ljus grågrön, cedarträ, tallkotte och oliv.

Text: Annika Rådlund Källa: JM, Happy homes och Lotta Ahlvar/Formex
Foto: Annika Rådlund och Kvik
 

Naturtrenden: tidlösa naturmaterial som åldras med värdighet i kombination med ull, linne och grova bomullstyger i färger från dämpad mullvad och bark till varma toner av solmogna tomater.
Canada Goose Home Foto: Annika Rådlund

Modern inredning som präglas av en urban stämning och modern formgivning. Kontrasterna mellan blanka och matta ytor, mellan vitt och svart.
Badrumsserien Bianco från Kvik.

Retrokänsla i mönster och färger. ECO RETRO 1074 En modern kollektion som tagit tydliga intryck av sent 50-tal och tidigt 60-tal. Happy homes.se

Linne och grova bumullstyger får vi se mer av under 2012.
H&M Home. Foto: Annika Rådlund

 

Happy homes
Färginspiration Lotta Ahlvar/Formex
J
M
Canada Goose Home
H&M Home
 

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Related articles in Inredning

Visa alla
DalaFloda, äkta trägolv

DalaFloda, äkta trägolv

Specialdesignade diskbänkar

Specialdesignade diskbänkar

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Årets badrumstrend

Årets badrumstrend

I väntan på våren - plantera i kruka

I väntan på våren - plantera i kruka

Visa alla