Så får du flyt i tvättstugan

Så får du flyt i tvättstugan
Nimos nya klädvårdsrum, designat av Zenit design, är framtaget för att möta dagens och morgondagens inredningstrender. D8-generationen tillverkas i vitt, titanmetallic och högglanssvart.

Tvätt och klädvård tar allt mer tid i hemmet. Med stora arbetsytor, bra torkmöjligheter och praktisk förvaring får du bättre flyt i tvättstugan.

Se våra utställningar på alltombostad.se:

Tvättmaskiner & Torktumlare Tvättställ, Handfat Våtrumsgolv & -vägg

Våra tvättstugor och klädvårdsrum tenderar att bli större. I nyproducerade hus vill många ha stora tvättstugor med plats för strykhörna, symaskin, linneskåp och ett anslutande dressingroom. Anledningen är att vi ägnar mer tid åt klädhantering.
- Enligt undersökningar vi gjort visar det sig att vi ägnar allt mer tid åt klädvård. Anledningen är att vi köper mer kläder, men ofta i sämre kvalitet, säger Peter Selmosson, säljare på Nimoverken, som tillverkar inredning för tvättstugor.

Vi handtvättar också mer än man kanske kan tro. Känsliga plagg kräver handtvätt. Däremot är det inte lika vanligt att mangla lakan och vädra kläder längre. Hur vi stryker våra kläder har också förändrats. Förr strök man kläderna direkt när de torkat efter tvätten. Sedan hängdes de in i garderoben.
- Idag ser vi ett mönster som vi kallar "iron on demand". Man hänger in rena, men skrynkliga skjortor i garderoden. Sedan tar man fram dem och stryker dem precis innan man ska använda dem, oftast på morgonen innan man går till jobbet, säger Peter Selmosson.

Men det är inte bara vårt tvättbeteende som förändrats. Även tvättstugans utformning och placering.
- Vid nyproduktion rekommenderar vi att man placerar tvättstugan nära sovrummet. Inte i källaren eller vid groventrén, vilket var vanligt förr. Det är mycket tvätt som ska bäras mellan tvättstugan och garderoberna i sovrummet, säger Peter Selmosson.
 
Designen har också hittat in i tvättstugan, som allt mer börjar likna ett kök inredningsmässigt.
Bänkskivor att vika och sortera tvätt på, väggskåp för förvaring och designade vitvaror ger en köksprägel.

- Nu satsar man på en enhetlig design. Till och med värmepannan ska matcha tvättmaskinen.

Genom att våga satsa på lite starkare färger på väggarna kommer man ifrån den vita, sterila tvättstugelooken. Inred tvättstugan mer som ett rum med varma färger, tavlor på väggarna, växter och ljus.

Tips för tvättstuga/klädvårdsrum

  • Skapa mycket arbetsytor där du kan vika och sortera tvätt.
  • En tvättho för handtvätt är ett måste. Folk handtvättar mer än man kanske tror.
  • Tvättbänken bör ha en rostfri ovandel och ett låsbart skåp för förvaring av tvättmedel.
  • I en komplett tvättstuga bör man ha både torkskåp och torktumlare. I ett torkskåp kan man torka allt, även skor. Däremot får vissa plagg inte torkas i en tumlare.
  • Vid nyproduktion är det smart att placera tvättstugan nära sovrummet. Då slipper man gå långa sträckor med tvätt.


Trender

  • Design har hittat in i tvättstugan. Nu ska vi ha enhetlig design på tvättmaskin, panna och väggskåp. Tvättstugan blir mer lik ett kök.
  • Tvättstugorna är på väg att bli större. I den framtida tvättstugan ryms både syhörna, förvaring och dressingroom. Klädvården/klädhanteringen ökar stadigt i familjerna eftersom vi köper mera kläder och ofta i sämre kvalitet.
  • Svart är fortfarande hett på vitvaror, och denna trend håller i sig ett par år till.
  • Vitt i kombination med starka färger känns rätt. Vita maskiner och färgstarka väggar ger en smakfull tvättstuga.Text: Susanne Mattsson. Foto: Nimoverken.


Facebook Twitter Google Plus Google Plus

Related articles in Badrum

Visa alla
Öka värdet på din villa

Öka värdet på din villa

Spabad och energiförbrukning

Spabad och energiförbrukning

Att bygga pool på hösten

Att bygga pool på hösten

Remaljering av badrum

Remaljering av badrum

LIVING by SMEDBO

LIVING by SMEDBO

Visa alla