AlltomBostad
 

Så väljer du rätt gardiner

Gardinstång från Kirsch.

Gardiner är ljus- och ljuddämpande och skapar dessutom hemtrevnad. När du väljer gardiner bör du utgå från ditt fönster och vilken funktion gardinen ska ha.


Innan du väljer gardin, börja med att fundera över hur rummet ser ut. Är rummet inrett med mycket mönster är det oftast snyggast med enfärgade gardiner. Genom att matcha gardinerna med andra textilier i rummet förhöjer du effekten och skapar en känsla av enhet.

Hur ser fönstret ut?

Har du ett litet eller stort fönster? Smalt eller brett? Sitter det högt upp eller långt ned? Fundera på vilken effekt du vill uppnå med dina gardiner. Vill du att fönstret ska se större eller mindre ut? Har du en utsikt du vill framhäva eller dölja? Ska gardinerna kunna dras för?

Vilken gardinstång passar bäst?

Tänk på att välja en gardinstång som passar med resten av rummet. Små fönster gör sig t.ex. oftast bäst med en tunnare gardinstång. Med en bredare gardinstång och fritt hängande gardinlängder utanför själva fönstret så upplevs fönstret som bredare än det egentligen är. Vill du istället ge intryck av ett högre fönster så häng gardinstången en bit ovanför fönstret. Om fönstret öppnas inåt är det bra att sätta gardinstången lite längre upp så att gardinen inte fastnar. Du kan också använda dig av skenor istället för gardinstång. Dessa är extra praktiska då du har burspråk.

Välj gardin efter funktion

Vill du stänga ute ljuset är det bra att välja ett tjockt tyg eller en mörkläggande rullgardin. Tjockt tyg ger dessutom bättre ljuddämpning. Vill du ha in mycket ljus bör du istället välja ett tunnare tyg. Har du behov av att växla ljusinsläpp ofta är en lamellgardin eller en plisségardin en bra idé. Om fönstret sitter högt upp är det mest praktiskt att använda lamellgardin eller hissgardin. I badrum är det svårt att ha gardiner med mycket tyg. Där är det därför en god idé att ha en plisségardin, rullgardin eller persienn.

Gardinen Isblomma, Gripsholm.

Olika tyger ger olika intryck

Stora mönster på gardinerna kan göra att fönstret ser mindre ut medan småmönstrat har motsatt effekt. Tunna gardiner med små eller inga mönster kan vara bredare då det inte gör något om de veckar sig. Långrandiga gardiner gör att små fönster känns längre, vilket är extra bra om rummet har lågt i tak. Vill du ha raka längder kan du med fördel använda dig av ett tjockt tyg.
Ett alternativ till tjocka tyger är lager på lager. Genom att blanda olika material blir effekten större. En extra dramatisk effekt får du med riktigt långa gardiner som släpar i golvet.

 

Av: Karolina Jonsson


Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår