Så lyckas du med tulpanbuketten

Så lyckas du med tulpanbuketten

Att trenden går mot mer färg rapporterades det om på design- och inredningsmässan Formex, och det gäller även tulpaner berättar Blomsterfrämjandet.

Tulpaner är en av de allra populäraste blommorna i Sverige och precis som när det gäller inredning och mode går det trender i hur vi använder våra tulpaner. Floristen Heidi Mikkonen som berättar vilka tulpaner som är populärast nu och hur hennes kunder vill ha sina buketter.

-En av de tydligaste trenderna som jag ser är att många väljer mer färg. Även de som tidigare alltid bara ville ha vita blommor vågar nu köpa åtminstone ljusrosa tulpaner. Även tvåfärgade tulpaner och blandbuketter är mycket populära, berättar hon.

Den andra stora trenden som hon ser är att blanda in torkade växter i buketterna.
- Allt ifrån att plocka in trädgårdens vissna perenner till ogräs som växter längs vägar. Torkat är superhett och ersätter blåbärsris och eukalyptus. Det gifter sig också mycket bra till tulpaner eftersom tulpaner är så fräscha och levande, vilket skapar en fin kontrast.

Något annat som är mycket viktigt för dagens konsumenter är hållbarhetsperspektivet och att blommorna är producerade på ett bra vis. Närproducerade svenskodlade tulpaner har en liten miljöpåverkan, växthusen är eldade med fossilfria bränslen och för att blomma under vårvintern behöver tulpanerna kyla, något som vi har gott om i Sverige.

-Mina kunder vill gärna välja närodlade och svenskodlade produkter när det är möjligt vilket är positivt för tulpanerna. Även när det gäller vaser och rekvisita har second-hand och recyklade föremål seglat upp som det allra hetaste.

Heidis bästa floristtips för att lyckas med tulpanbuketten

  • Tänk 2/3 tulpaner och 1/3 vas för att få bra proportioner. Väljer man en för stor vas kan det se ut som om tulpanerna drunknar i vasen.
  •  
  • Snåla inte med blommor! Ta gärna två buntar med tulpaner och rikligt med torkade perenner, gräs och kvistar för att få en iögonenfallande bukett.
  •  
  • För bästa hållbarhet skär av ca 1 cm av stjälkarna. Det gör att tulpanerna lättare kan ta upp vatten. Ta bort de gröna bladen längst ner på tulpanstjälkarna så att inte bladen hamnar i vattnet.
  •  
  • Placera tulpanerna i en vas och fyll på med friskt och svalt vatten. Alla blommor mår faktiskt bäst av kallt vatten!
  • Ju svalare buketten står desto längre håller den. Om du har möjlighet kan du ställa tulpanbuketten svalt under natten, tex i ett frostfritt uterum, så håller den längre.Av: Annika Rådlund Källa: Blomsterfrämjandet
Foto: Blomsterfrämjandet och Emilia Ahlgren/Blomsterfrämjandet (bilden i toppen i mitten)

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Related articles in Inredning

Visa alla
DalaFloda, äkta trägolv

DalaFloda, äkta trägolv

Specialdesignade diskbänkar

Specialdesignade diskbänkar

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Årets badrumstrend

Årets badrumstrend

I väntan på våren - plantera i kruka

I väntan på våren - plantera i kruka

Visa alla