AlltomBostad

Samla kraft och energi med Feng shui

Bild: Marion Sandler Almgren

Kan man verkligen bli lyckligare av att möblera om där hemma? Enligt Feng shui är detta möjligt.


Grundtankarna inom feng shui är att allt består av energi, s.k. chikraft. Dessutom har allt har ett elektromagnetiskt fält omkring sig, som utstrålar yin eller yang. Feng shui går ut på att förändra energin i rummet genom att flytta på möbler eller använder olika hjälpmedel som ljud, ljus, vatten, färger, speglar mm. Genom att harmonisera vår omgivning kan vi enligt Feng shui påverka hälsan, lyckan och ekonomin.

Feng shuins regler

Det finns många olika regler för hur man skall möblera för att uppnå bra feng shui. Det gäller både utvändigt och invändigt. Att ha en ytterdörr rakt i söder i ett oerhört varmt land är inte bra enligt feng shui, men i ett kallt land där man vill skydda sig mot kylan från norr är det bra.

Ett proportionellt förhållande mellan dörr och fönster måste till för att fånga in energin rätt. Runt om i världen är det just nu mycket populärt att bygga bostäder med stora fönster eller helt glasade väggar. Enligt feng shui är det inte så bra. Energin går visserligen in i huset men försvinner fort ut igen genom de stora fönstren. Den hinner därför inte nära familjemedlemmarna.

Städa hemmet

Här följer några grundläggande feng shui-principer som du själv kan börja tillämpa. Börja med att städa upp ordentligt och då menar jag inte bara på ytan, utan överallt: garderober, källare, vindar, alla skrymslen och hörn som tillhör dig. Ge bort eller kasta. Stå inte och säg: "Det här kommer jag nog att använda någon gång i framtiden", det är bara ursäkter. Jag lovar, du kommer att känna dig befriad. Allt du äger har du en relation till och det tar energi även om det är undangömt någonstans och du inte ser det dagligen.

Hallen

Är hallen trång och liten så sätt en spegel på väggen som förstorar och kanske ger insyn till den övriga lägenheten. Det sägs att vi svenskar är så "instängda" för att vi har så trånga hallar som vi måste gå igenom innan hemmet öppnar sig för oss. Amerikanarna är tvärtom, de har oftast ingen hall alls utan man går rakt in i vardagsrummet!

Toalett och badrum

Man vill inte gärna ha toaletten mitt för dörren och om toaletten är placerad mitt emot ytterdörren behöver man sätta upp något vackert på toalettdörrens utsida. Men sätt ingen spegel på dörren för då speglar den ut energin genom ytterdörren. Tanken bakom är att man vill ha in yangenergi genom dörren och toaletten är yin.

Ett badrum utan fönster är inte bra feng shui. Sätt två speglar mitt emot varandra för att underlätta energiflödet och stäng toalettlocket. Se över alla vattenrör och ledningar och se till att ingenting står och droppar eller läcker. I feng shui-termer har vatten med välstånd att göra, läcker det rinner välståndet iväg. Det sägs också att matsmältnings- och cirkulationsproblem har med läckande rör att göra.

Sovrummet

Sovrummet är ett av de viktigaste utrymmena - där är vi som mest utsatta och sårbara. Hur ligger det i förhållande till övriga utrymmen? Känns det säkert och tryggt? Kan du se sovrumsdörren från sängen? Om sängen står på en "dålig" plats kommer hela ditt centrala nervsystem vara på alerten medan du sover. Lägg särskilt märke till hur du har det bakom/ovanför sängen. Hyllor ovanför sängen "trycker" på huvudet och kan ge huvudvärk och dålig sömn. Samma sak om du sover under ett snedtak - energin studsar, vilket ger en stimulerande effekt.

Har du hund eller katt hemma kan de oftast ge svaret på var lugna respektive oroliga platser finns. En hund lägger sig alltid på en för dig bra plats medan kattens favoritställe oftast är en plats som inte är så bra för dig att vara länge på. Titta också på all elektromagnetisk strålning du har runt omkring sängen. Ha inte sänglampan ovanför huvudet och om du har klockradio placera den minst en halv meter ifrån dig. Kolla också om du har elsladdar runt sängen, de avger ofta strålning även om lampor mm är avstängda. Dra ur kontakten under natten i så fall.

Ytterdörren

Om du ser en tegelvägg varje gång du går ut genom ytterdörren innebär det i feng shui-termer att du möter en blockering när du går ut. Detta kan återspeglas som blockeringar i ditt liv. Den världsliga lösningen vore att ta bort väggen, men det kanske inte går. Därför får man använda en transcendental, mer metafysisk eller symbolisk lösning. I detta fall kan lösningen vara att sätta en spegel på väggen. Den förändrar inte själva tegelväggen men symboliskt löser den blockeringen.

Flöde mellan rummen

Gå igenom resten av bostaden - finns det ett flöde mellan rummen eller känns varje rum som en enskild ö. Var tycker du om att vara? Var sitter du mest? Var vill du inte vara? Var känns det på något underligt sätt fel? Flyter chikraften genom hemmet, eller stoppas den upp av möbler. Låt rummen tala till dig, sätt dig på olika ställen för att känna skillnaden. Börja med att flytta på någon möbel för att testa om du märker någon skillnad. Är det balans mellan yin och yang? Har du t ex mycket vitt eller kalla färger behöver du kanske balansera med något varmare. Och göm aldrig någonting bakom en dörr. Dörren skall kunna öppnas obehindrat.

Av: Marion Sandler Almgren, Feng Shui design Sweden


Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår