AlltomBostad
 

Skogssauna vinnare av Träpriset 2012

Skogssauna vinnare av Träpriset 2012

Skogsaunan Tomtebo i Gävlebukten kammade hem Träpriset 2012 för en arkitektur som smälter samman med den omkringliggande naturen. Skogssaunan har ett trädäck av kärnfuru som sammankopplar inne, skogen och havet. 

Den smala paviljongen på halvön Norrlandet utanför Gävle bjuder på en upplevelse som hämtat sin näring från skogskojor och nordiska timmerhus, 1970-talets gillestugor, men framförallt från själva platsen och den sekelgamla helhetsmiljön. Byggnaden skapar ett arkitektoniskt gestaltat skogsbryn där massivträstrukturen står lätt i skogsmarken på platsgjutna betongplintar. Massivträskivorna bilder också scenografi för badupplevelsen där man på ett trädäck av kärnfuru rör sig fritt mellan ute och inne mot skogen och havet.  

Träpriset är en av Sveriges största arkitekttävlingar och delas ut vart fjärde år till en byggnad som representerar god svensk arkitektur i trä och som speglar tiden vi lever i. Vinnaren av Träpriset 2012 blev Skogssaunan Tomtebo ritad av Meter Arkitektur AB i samarbete med beställarna Seitola-Gunnarsson och utförd av Urfjällets Bygg AB. De blev därmed den elfte träpristagaren sedan 1967. Träpriset är instiftat av Svenskt Trä, en verksamhet inom Skogsindustrierna. Bland tidigare vinnare återfinns arkitekterna Gert Wingårdh, Jan Gezelius och Carl Nyrén. I år var 225 förslag med och tävlade om utmärkelsen, vilket är fler än någonsin tidigare. Byggnaderna bestod av både villor, fritidshus, flerbostadshus, grupphusområden samt lokaler och anläggningar. Av tio nominerade utsågs slutligen en enig jury vinnaren.

Den eniga juryn har motiverat sitt val så här:
"Skogssauna vid Gävlebukten är en långsträckt, smal paviljong som inrymmer en rad olika funktioner. Sett från strandkanten samspelar skogens stammar med de tätt placerade pelarna längs paviljongen i vilken mötet mellan det rustika och högst förfinade är påtagligt. Massiva ohyvlade block av tjärfärgat trä i kraftfulla dimensioner står emot hyvlade, tätt placerade ljusa träbalkar, paneler och ribbverk. Vid en vandring längs den axel som går genom hela paviljongen växlar upplevelsen mellan slutet och öppet, rustikt och förfinat, mörkt mustigt och blont. Alltid med en rumslig sammanflätning av ute och inne som överträffar det mesta. Tomtebo är en träbyggnad präglad av skaparlust och omsorg – resultatet av en samverkan mellan en ambitiös beställare, en sinnrik arkitekt och en skicklig snickare”

 

Text: Annika Rådlund  Foto: Åke E:son Lindman

 

Skogssauna Tomtebo

Tomtebo är ritad av Meter Arkitektur AB i samarbete med beställarna Seitola-Gunnarsson och utförd av Urfjällets Bygg AB.

Utanför saunan går det att ta sig ett härligt bad i skogsmiljö

Ohyvlade block av tjärfärgat trä i kraftfulla dimensioner står emot hyvlade, tätt placerade ljusa träbalkar, paneler och ribbverk.

I boken Arkitektur i trä från bokförlaget Arena presenteras de tio nominerade bidragen presenterade med bilder av Åke E:son Lindman, ritningar och beskrivande text av arkitekten.

 

Arkitektur i trä - Bokförlaget Arena
M
eter Arkitektur

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår