AlltomBostad
 

Smart och grönt på Hem och villa-mässan

Smart och grönt på Hem och villa-mässan

Det var smart och grönt som var ledorden på årets Hem & Villa-mässa i Stockholm.
- Nu börjar optimismen spira och konjunkturen vänder. Det gör att vi vill inreda igen och våra hem ska spegla vilka vi är, säger Maria Torén, projektchef på Hem & Villa-mässan.


Fler gör medvetna val och hemmet får gärna, precis som trädgården, bestå av flera nyanser av grönt tillsammans med naturliga färger som vitt, grått, beige, petrol och smutsiga pasteller. Robust och skirt på samma gång. Massiv furu, bok och ask, obehandlad eller betsad, adderar jordnära värme, liksom det fortsatta intresset för röda metaller som mässing, koppar och brons.

Vi går ifrån det avskalade – hotell-loungemiljöerna är definitivt ute enligt Maria Torén – och i stället får vi en mix av supermodern design blandat med 1700-talsromantik. Återvunnet och kantstött arvegods tar plats jämte senaste kaffemaskinen i särskilt utvald färg. Allt vill vi kunna sätta vår personliga prägel på, om det så handlar om fönster eller handfat.

– Producenternas utbud har blivit otroligt mycket mer flexibelt och varierat, det är inte längre fix och färdigt, säger Maria Torén.

Smarta energilösningar
Miljötänket märktes bland utställarna där många saker för hemmet produceras på ett miljövänligt sätt eller för att vid användaden inte slösa på miljöns resurser. Exempelvis snålspolande toaletter, smarta energilösningar och nedbrytningsbara material. 

Hem & Villas temafärg beror dels på att de gröna valen genomsyrar vårt hem, dels på att årets färg enligt företaget Pantone är smaragdgrönt.
– Genom att ta upp Pantones färgval som tema gör vi mässan lite mer internationell och världen lite mindre, säger Maria Torén.

Årets färg – en bekräftelse på miljötänk
Hon får medhåll av trendanalytikern och designern Paula Malm, som menar att årets färg från Pantone alltid får brett genomslag i mode-, design- och inredningsbranschen. Men Pantonefärgen är inte en framtidsprofetia utan snarare en bekräftelse på rådande trend. När det ekologiska tänket slog igenom på 1980-talet gick allt i beige och hetast var oblekt linne. Nu stärks miljömedvetenheten med färgen grön.  

Men törs man inreda sitt hem i smaragdgrönt om det redan nästa år kommer en ny ”årets färg”?
- Absolut, eftersom det handlar om en accentfärg. Inreder man sitt hem i neutrala färger är det enkelt att förändra genom att addera färg i olika accessoarer som kuddar, gardiner och andra inredningsdetaljer, menar Paula Malm.
Hon lugnar också alla inredningsängsliga med att den smaragdgröna färgen både matchar förra årets orange och lika säkert nästa års färgval från Pantone, eftersom färgerna ingår i en större helhetstrend av klara färger som sträcker sig flera år framöver.

Av: Annika Rådlund Källa: Hem och Villamässan
Foto: Annika Rådlund

Vad speglar den spirande optimismen bättre än färgen grön? Våga blanda gröna toner med varandra. Ljusstakar och vaser från Gallery Pascale.

Naturmaterial är på frammarsch. Gedigna material som håller i generationer och för oss närmare naturen. Möbler från Eco Furn Sweden - Nature design from Nordic forests.

Drömhus? "Näver" kreationer av Andreas Freinholt från Beckmans designhögskola här i Trendgruppens utställningszoon på mässan, där trendanalytikern Stefan Nilsson valt ut alster från konststudenter i Stockholm. "Kan ett konstgjort material bli autentiskt tack vare det hantverksmässiga tillverkandet?"

Sköna toner i naturens färger hos Linum.

Grönt i alla toner och även i kombination med andra färger. Här skymtar den gröna färgen hos Canada Goose.

Hantverk, återvinning och hållbart konsumerande är dagens trend. Hemslöjd på nytt sätt - Suzanna Zacke och Sania Hedengrens monter var fylld med produkter skapade av garn. Lampan med tryckt mönster på skärmen ger associationer till hantverket, och foten var förstås grön.

Med inslag av naturen, lampskärmar från Wakum. Varje skärm är unik och tillverkas endast i ett exemplar.

 

Beckmans
Canada Goose
Eco Furn
Gallery Pascale
Linum
Suzanna Zacke och Sania Hedengren
Trendgruppen
W
akum

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår