AlltomBostad
 

Smarta idéer för barnrummet

Smarta idéer för barnrummet

Barn gillar färg och form, så när du inreder barnrummet kan du verkligen släppa loss fantasin och gå på med starka kulörer. Men det är inte alltid lätt att få till det – att rummet både känns mysigt och inbjuder till lek.

Enligt inredaren Malin Östlund på Designarum är det viktigt att tänka på helheten i ett rum, hur man vill att det ska uppfattas. Om du ska göra om ett barnrum är det enklast att börja från noll.

- Gör tre högar med sådant som ska slängas, säljas och behållas. Utgå sedan ifrån vad i högen ”behållas” som kan fungera i det nya rummet. Tänk på att rummet ska vara personligt, men också flexibelt eftersom barnets intressen ändrar sig snabbt. Därför är en fondvägg eller stickers perfekt, säger Malin Östlund.

En fototapet skapar djup i ett rum och är perfekt som en bas för att hitta rummets färgskala. Malin brukar ta ut färger från en tapet och använda på textilier, möbler eller andra inredningsdetaljer. Man behöver absolut inte hålla sig till en färgskala i ett barnrum. Kontrastfärger är perfekt att använda sig av – det ger ett livligt intryck.

- Ett barnrum ska vara glatt och lekfullt. Barn gillar färg och form. Se rummet med barnens ögon och skapa plats för både lek och mys i deras höjd så de kan nå sina saker själva. Några tavellister med böcker på låg höjd blir perfekt vid myshörnan, säger Malin Östlund.
Några kanske har plats för ett separat sovrum och ett rum för lek, men oftast så ska barnrummet fungera för både vila och fart. Dessutom kan utrymmet vara litet och då är det bra med smarta lösningar.

- Förvaring är viktigt. Göm till exempel enkla bokhyllor eller garderober bakom en kuliss av lekfulla husfasader som du enkelt sågar ut av vanliga MDF-skivor som du fäster gångjärn på, säger Malin och visar en bild som hon lånat av Isabella Waldenmaier som driver bloggen Rustaupp.
En golvlampa modell gatubelysning vid myshörnan förstärker stadskänslan.

- Glöm inte belysning. En bra tumregel är att ett rum ska ha minst sju ljuskällor. Belys väggar och hörn också för att vidga rummet.
En annan lekfull lösning i Isabellas barnrum är ett bord där en tejp med bilvägsmönster löper runt för att fortsätta upp på väggen. Med lite fantasi går det att göra mycket med små medel. I ett av sina projekt satte Malin ihop en stomme av ribbor till ett lekhus. Hon sydde också väggar till, men det går lika bra utan eller med en filt över.

- Återanvänd också saker som du har hemma. Ett gammalt tallriksställ kan till exempel bli en fint hem för alla nallarna, låt leksakerna få bli en del i inredningen. Malin tipsar också om att barn gillar att leka där vi vuxna rör oss, så en lekhörna med förvaring i vardagsrummet eller köket är ett bra komplement till barnrummet.

Att tänka på när du inreder ett barnrum: 
1. Skapa en helhet med återkommande färger. Utgå från till exempel en tapet och plocka upp färger därifrån i övrig inredning.
2. Var inte rädd för att blanda flera färgskalor. Starka färger skapar en lekfull känsla.
3. Plats för förvaring är viktigt. Det finns flera sätt att göra förvaringen rolig och dekorativ med lite fantasi och färg.
4. Glöm aldrig belysningen. Minst sju ljuskällor är en bra tumregel för alla rum. Lys upp hörn och väggar för att vidga rummet.
5. Gör en myshörna med mycket kuddar och böcker nära till hands. Med hjälp av mattor, kuddar och plädar går det att få myskänsla i hela rummet.
6. Återanvänd det du har hemma eller fynda på loppis. Gamla saker kan få nya, roliga användningsområden.

Text: Jenny Marcuson
Foto: Jenny Marcuson, Isabella Waldenmaier, Mr Perswall, Intrade

Med stickers kan barnrummet enkelt förvandlas för att passa barnets ålder. Kids on Swings (99x94 cm) från Intrade kostar 490 kronor.
Foto: Intrade.

En hemmagjord kuliss döljer förvaringen. Rolig stickers på bordet.
Foto: Isabella Waldenmaier.

Utgå från en fototapet för att skapa ett tema och plocka upp färger. Den här kommer från Mr Perswall.
Foto: Mr Perswall.

Malin Östlund gjorde ett enkelt lekhus i ett av sina projekt.
Foto: Privat

Malin Östlund tycker att det är viktigast att barnrummet inbjuder till lek.
Foto: Jenny Marcuson

 

Designarum
Intrade
Mr Perswall

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår