AlltomBostad
 

Snart är vintern här

Snart är vintern här

Nu kommer hösten med regn och rusk. Alla med bilar kontrollerar sina vindrutetorkare och däckmönster men hur många ser över sitt hus?

Visste du att taket och takavattningen är bland det viktigaste du har på ditt hus. Taket är det som håller ditt hus torrt och takavvattningen skall se till att vattnet som faller inte rinner ner och skadar din fasad. Det kan helt enkelt beskrivas som husets regnrock.

Man bör kontrollera taket minst en gång varje år och då kan det vara läge att göra det nu inför hösten. Här är en kort checklista du kan använda dig av för att se till att taket och takavvattningen håller din fastighet torr.

- Kontrollera att pannor och hängrännor är hela. Söndriga pannor och hängrännor bör genast bytas ut.

- Rensa tak och hängrännor från skräp. En monterad hängränna ska luta lite framåt för att eventuellt vatten som svämmar över skall rinna utåt istället för in mot fasaden, och har man otur med löv och grenar i rännan kan just det hända. Om rännan svämmar över in mot fasaden gör det att fasaden står fuktig under en längre tid och du får påväxt på fasaden som, om du har riktig otur, även kan ge fuktskador i stommen.

- Tvätta taket och rännor. Om man behöver tvätta av plåtdetaljerna man har på taket ska man använda ljummet vatten och en mjuk borste samt ett milt rengöringsmedel. Genom att tvätta taket årligen förlänger du även livslängden på taket då smutsen långsamt sliter på ditt tak.

Läs mer på vår hemsida
Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår