AlltomBostad
 

Stämningsfull jul med blommor

Stämningsfull jul med blommor

De traditionella julblommorna såsom röd julstjärna, hyacintlökar med mossa och Amaryllis i kruka är nog så fint. Men det finns enkla, och billiga, sätt att förnya arrangemangen.

Blomsterkreatören Fredrik Larsson köper ofta skålar och krukor på loppis och han har en förkärlek för glas, metall och terrakotta krukor.
- De jag köper snittar ett pris på mellan tio och sjuttiofem kronor, förklarar han.
Han tycker om de traditionella lerkrukorna och använder sig gärna av dem tillsammans med kastanjer, lärkgrenar och lökskal när han gör juldekorationer.
- Ingenting blir riktigt vackert om man inte ser något fult i kombination, menar han.

För att få till en iögonfallande blomgrupp har han några knep.
- Många blommor av samma sort tillsammans ger effekt. Bara vita blommor med olika karaktär placerad tillsammans eller några Cyklamen i rött och rosa tillsammans är fint.  
Han gillar att kombinera det "fula" med det "fina".
- En lerkruka på ett silverfat förhöjer elegansen och lerkrukor tillsammans med andra krukor med mjuka hemstickade fodral av vitt Lovikagarn är enkelt men känns ändå nytt.

För de som inte vill ha en julgran inne har han gjort en adventsgran av hönsnät och klätt den med löv samt större runda dekorationer av murgröna och mossa.
- Försök tänka funktion och dekoration.
Om man har stora glasvaser och små silverskålar så är det bara att börja plantera.
- En urna på fot ger samma effekt som en kvinna i högklackat, det höjer elegansen.

Hans absoluta favoritblomma i juletid är Amaryllis och han berättar att de även kan stå sig flera veckor som snittblomma.
- Om man gör ett hål med hjälp av en nål precis vid huvudet så kan den dra upp vatten bättre. Det ger ett pipande ljud när man gör hålet, så har man flera stycken som man ska sätta i en vas så blir det en "pipkör" när man gör hålen, säger han och ler.
Om man har en Amaryllis som växer och sedan går av så behöver man inte vara ledsen, det är bara att ställa den i en vas med mycket vatten så kommer den att stå några veckor till.
- Vad är jul utan Amaryllis? Min favorit är Al Fresco, en vit dubbel med en härlig doft.  Doften har en otrolig betydelse för julen.

Fredrik Larsson gillar även Cyklamen.
- Cyklamen är egentligen en blomma som förknippas med allhelgonahelgen, men nu drar man ut på cyklamentiden. Den är också bra för allergiker, för den har ingen doft.

Text och foto: Annika Rådlund
 

 

Hyacinter är fina i olika typer av glas och för att få till de bollformade arrangemangen har Fredrik Larsson klätt en stålboll med murgröna och mossa.

Amaryllis kan stå flera veckor som snittblomma om man sticker ett hål nedanför "huvudet", då kan den lättare suga upp vatten i stjälken.

Plantera i skålar och krukor i silver, mässing, rostfri stål eller andra metallskålar för ett vackert blickfång.

Dekorativ gran tillverkad av en tidningspappersstrut, mossa och ståltråd.

I skålar på fot blir det extra elegant.

Blanda rosa och rött för ännu färggrannare blomsterprakt.

Istället för mossa går det att dekorera lökarna med lökskal.

Rosa julstjärnor i gula plåtlådor ger ett modernt intryck. Blommorna kommer från Blomsterfrämjandet och möblerna från Carl Malmstenbutiken i Stockholm.

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår