AlltomBostad
 

Stämningsfullt med julstjärnor

Stämningsfullt med julstjärnor

Julstjärnor är robusta och lätta att sköta men för att de ska  ska frodas och förbli vackra finns det några knep. Köp inte blommor som står utomhus och vattna med ljummet vatten, är ett par av tipsen från Blomsterfrämjandet.

Bästa tipsen vid inköpet:

 • Titta efter en tjock bas med friska gröna blad under de färgrika högbladen. Högbladen är de som skapar själva stjärnformen. Ihoprullade, gula eller skadade blad eller knoppar visar att blomman har blivit dåligt skött.
   
 • De gulgröna knopparna mellan de färgade högbladen är ett tecken på plantans fräschhet. De ska vara i knopp.
   
 • Kontrollera om plantan är väldigt torr eller genomblöt. I så fall har plantan inte blivit regelbundet vattnad och rotskador kan ha uppstått.
   
 • Julstjärnor är känsliga mot kalla temperaturer, men reaktionen på en köldchock syns först efter några dagar. Bladen börjar då falla av tills plantan är helt bar. Se därför till att plantan är väl inpackad under transporten hem. Köp aldrig plantor som säljs utomhus!

Skötsel:

 • Placera julstjärnan ljust och i normal rumstemperatur. Den ideala temperaturen är 20 grader Celsius. Julstjärnan klarar att stå nära värmekällor som element, men undvik att ställa dem i direkt drag.
   
 • Vattna julstjärnan endast när jorden är näst intill torr och använd gärna ljummet vatten. Undvik "våta fötter" där kvarstående vatten finns kvar i krukan.
   
 • Tillför inte näring under blomningstiden. Efter blomning vattnar du med näring en gång i månaden om du vill behålla julstjärnan som grön krukväxt.
   
 • Att få tillbaks de färgrika högbladen till nästa jul är ganska avancerat. För att blomma om behöver julstjärnan få s.k. kortdagsbehandling, vilket innebär att plantan måste ha komplett mörker minst tolv timmar om dygnet under flera veckor. En stor pappkartong kan användas till att skapa en "kort dag".

Text: Annika Rådlund Källa: Blomsterfrämjandet
Foto: Annika Rådlund och Blomsterfrämjandet

Dekorationstips:

Många julstjärnor tillsammans är effektfullt. Ställ flera ihop i en stor vid kruka, korg eller direkt på en bricka. Mycket snyggt är också att ställa en grupp julstjärnor tillsammans, linda in dem i en jutesäck och avslutningsvis knyta ett vackert band om.

Nyp av en blomma och sätt den som snittblomma i en liten vas på handfatet, tallriken eller någon annanstans där du vill få in julkänsla. För att inte växtsaften ska sippra ut är det bra att snabbt doppa snittytorna i kokande vatten eller hålla dem över en ljuslåga.

Bygg på höjden. Mindre modeller av julstjärnor är mycket fina att hänga upp, i t.ex. strutar eller glaskrukor. De kan hängas i en bukett av grenar från trädgården, i gardinstången eller i julgranen.

Julstjärnor i stickade och virkade krukor är charmigt

Strö glitter på julstjärnorna – kul för barnen och plockar fram festkänslan!

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår