Styla med pelargoner både inne och ute

Styla med pelargoner både inne och ute

Om du vill skapa en mysig, ombonad plats med massor av sommarkänsla så är pelargoner en bra val. Det är få andra blommor som på en och samma gång är lättskötta, bohemiskt romantiska och ultramoderna. Här delar vi med oss av några tips hur du kan använda pelargoner för att skapa skönaste sommarkänslan. Oavsett om du har en pytteliten balkong, en trädgård eller en etta i stan. 

Vintage
Att fynda på loppis är för många ett kärt vår- och sommarnöje. Gamla plåtburkar, avskavda lådor, sprucket porslin och uttjänta fat kan både recyklas och upcyklas med hjälp av pelargoner. Perfekt för den som gillar det bohemiska. Kanske räcker det med att rensa förrådet eller källaren för att kunna skapa roliga installationer. En gammal resväska fungerar till exempel utmärkt som planteringskärl och en uttjänt leksaksvagn blir ett fint pelargonbord.

Balkong
Att göra balkongen till ett mysigt krypin är en härlig vårsyssla och det finns många olika knep hur den kan förvandlas till en prunkande oas. Klassiska balkonglådor är en bra start och det är viktigt att tänka på att de ska innehålla hyfsat stora jordvolymer för att resultatet ska bli bra. 20x20 cm är ett bra riktmärke. Andra bra alternativ är att plantera direkt i terrakottakrukor som både är snygga och lätta att sköta. Balkongen kan också inredas, ställ till exempel en gammal hylla på balkongen och fyll den med pelargoner. Ett litet cafébord får plats även på en liten yta och är en perfekt avställningsyta, både för kaffekoppen och pelargonkrukan.

Amplar
Amplar är populärare än på länge och dessutom praktiska eftersom de frigör golvyta för den som har ont om plats. Genom att bygga på höjden fås dessutom mer rumskänsla och ett intressantare formspråk. Har man pelargoner i ampel ute är det viktigt att inte glömma bort att vattna dem eftersom de ofta torkar ut även om det regnar ute.

Som snittblomma
Pelargonsläktet uppvisar en fantastisk mångfald av former och färger hos både blommor och bladverk. Pelargoner är i regel mycket rikblommande så det går utmärkt att plocka några blommor och använda som snittblommor. En bukett av blandade pelargoner blir något utöver det vanliga och passar lika bra inne på köksbordet som ute i trädgården. Vaser av ängenmodell gör sig suveränt bra då varje enskild pelargon kommer till sin rätt. Man kan också ställa flera små vaser med en blomma i vardera på en bricka för att uppnå samma effekt. Det är även fint att plocka en stickling och ställa i en glasflaska, den får dekorativa rötter som bonus till de härliga bladen.

På fönsterbrädan
Carl Larssons klassiska målningar av pelargoner på fönsterbrädan, Selma Lagerlöfs Mårbackapelargon och Doktor Westerlund hälsoblomma är några historiska exempel som visar att tjusningen för pelargoner knappast är ny. Att sätta pelargoner på fönsterbrädan gjorde man redan för över hundra år sedan och det är lika modernt nu som då. Det finns många tåliga pelargonsorter som överlevt generationer och flera historiska sorter finns fortfarande i handeln. Bäst trivs pelargon i fönster i ljusa öster- och västerlägen, men tåliga pelargonsorter kan även klara gassiga söderfönster där de flesta andra krukväxter storknar.Av: Annika Rådlund Källa: Blomsterfrämjandet
Foto: Blomsterfrämjandet/Pelargonium for Europe

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Related articles in Inredning

Visa alla
DalaFloda, äkta trägolv

DalaFloda, äkta trägolv

Specialdesignade diskbänkar

Specialdesignade diskbänkar

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Årets badrumstrend

Årets badrumstrend

I väntan på våren - plantera i kruka

I väntan på våren - plantera i kruka

Visa alla