AlltomBostad
 

Svenskt Tenn öppnar- igen

Svenskt Tenn öppnar- igen

Nya produkter av Josef Frank lanseras på Svenskt Tenn nästa vecka. Han efterlämnade omkring 200 textilmönster och 2000 möbelritningar till Estrid Ericson och Svenskt Tenn att förvalta. Nu tas bland annat ett graverat tennbord, ett textilklätt skåp, en ny soffa och en väska i produktion.

25 oktober öppnar Svenskt Tenn- igen. Lokalerna har efter renoveringen blivit ljusare då den engelska arkitektfirman HMKM öppnat upp ytor som tidigare varit förråd. Butiken rymmer nu ett exklusivt showroom för tennobjekt och accessoarer, samt en tesalong.

Svenskt Tenn grundades 1924 av formgivaren och teckningsläraren Estrid Ericson (1894-1981). Hon inledde ett livslångt samarbete med Josef Frank 1934. Redan då var han en välkänd arkitekt, stadsplanerare och designer och han hade lämnat Österrike för att bosätta sig i Sverige. Tillsammans skapade de grunden i den inredningsfilosofi som Svenskt Tenn representerar även idag.
Kombinationen Estrid Ericsons konstnärlighet och företagsamhet och Josef Franks tidlösa formgivning visade sig bli ett framgångsrikt koncept.

På 1920-talet, när butiken öppnades, hade tenn etablerat sig som tidens mest spännande material i konkurrens med silver och nysilver, men också glas och keramik. Estrid Ericson startade egen tillverkning i verkstaden bakom butiken.
– På 1940-talet var Estrid Ericsons smycken en viktig modeaccessoar. Tidigare hade man knappt kunnat tänka sig andra metaller än guld och silver. Hennes varianter blev mer överkomliga i pris. De känns lika moderna i dag, säger Thommy Bindefeld, marknadschef på Svenskt Tenn.

Tennföremålen är fortfarande en viktig del i Svenskt Tenns sortiment. Det utökas nu med ett stort antal nya bruks- och dekorationsföremål samt en smyckekollektion med ett tjugotal delar i tenn, mässing och förgyllt tenn.

Estrid Ericson sägs ha varit en stor teälskare och i samband med moderniseringen av butiken fanns möjlighet att bygga till en tesalong intill textilavdelningen. Där serverar nu  allt från Estrids sockerkaka till källarfranska med olika europeiska ostar.

Text och foto: Annika Rådlund

1920-talets trendmaterial på nytt i fokus hos Svenskt Tenn

I tesalongen går det att dricka afternoon tea och sitta i äkta Josef Frank möbler. Bakom disken finns Estrid Ericsons arbetsrum bevarat. Hennes vikskärm med urklipp och lådor med bilder och färgprover vittnar om att kreativiteten som en gång flödat i rummet. Teservisen finns till försäljning med priser från 240 kr/del. Det går även att köpa med sig Svenskt Tenns egna teblandningar, 80 kr för en påse och 140 kronor för en burk.

 

Den extra generösa femsitssoffan 3031 specialritades av Josef Frank för Kjell och Märta Beijers hem. Nu finns den i till försäljning i  fem-, fyr-, tre- och tvåsitsmodell för att passa rum av alla storlekar. Pris från 26 500 kronor. 

Till skåpet 522 hämtade Josef Frank inspiration vid en resa till England 1934, där man klädde möbler med textil. Skåpet tillverkas i mahogny och textil i mönstren Celotocaulis, Mirakel Brun eller Brazil. Pris 78 000 kronor. Estrid Ericsons populära textil Elefant från 1930 kostar 640 kr/meter. 

Josef Frank ritade Stockholmsbordet 1938. Skivan var av sten, men ett fåtal exemplar fick en graverad tennskiva. Nu nytillverkas det i en limiterad upplaga av tio handgraverade exemplar. Pris: 175 000. Estrid Ericsons klassiska vas Ekollonglas 150 kr. Lampa 3500 kronor exklusive skärm. Bordsspegel av konstnären Eric Ericson 4400kronor. Formgivaren Jakob Solgren som nu går sin mastersutbildning på konstfack har skapat tennburken. Han har dekorerat locken med halvädelstenar för det var något som Estrid Ericson vurmade för.

Estrid Ericson ska ha blandad högt och lågt, dyrt och billigt. Hon älskade loppisar och hon lade mycket tid på att duka fint. I Svenskt Tenns spegelgång har de dukat upp olika bord i hennes stil.

Svenskt Tenn anrika butik från 1923 ligger på Standvägen i stockholm. Här finns både färdiga alster och tyger för den som vill sy själv.

Svenskt Tenn

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår