Tillbaka till ljust och fräscht

Tillbaka till ljust och fräscht

Tvärtemot de senaste trenderna dominerar ljust och fräscht när svensken väljer inredning. Det visar NCC:s genomgång av hur svenskarna har valt när de köpt en nyproducerad bostad det senaste året.

– Starka färger och vågade accenter finns med i diskussionerna men vår kartläggning visar att när det är dags att välja så är det inredning i en diskretare färgskala som vinner. Vi ser också att fokus har flyttats från kök till badrum, det är där man nu gör fler tillval och satsar mer pengar, säger Maria Leksell, inredningsexpert på NCC.

Det är för andra året i rad som NCC genomför en kartläggning av inredningsvalen som de närmare tusen bostadsköparna gör när de köper en ny bostad. Bostäderna är fördelade över hela Sverige. Resultatet visar att den lantliga stilen har minskat något jämfört med förra året men är fortsatt populär i Göteborg och Malmö. Stockholmarna har lämnat detta bakom sig och gått tillbaka till en stramare stil.

Den ljusa minimalistiska stilen är en storfavorit i norr. Umeåborna är även i år de som i störst utsträckning väljer ljust och fräscht.

Ljusa kulörer är populära även i valen av vitvaror till kök, i år har intresset för vita vitvaror ökat. Särskilt förtjusta är Västeråsborna, där åtta av tio väljer vitt. Stockholm och Malmö är de orter där flest väljer rostfritt.

– Vitt är den dominerande färgen rakt igenom. Det ser vi inte bara i vitvarorna utan även i de vaniljvita parkettgolven som har ökat i år. Influenser från naturen och industrin är också något vi ser komma. Kunderna efterfrågar råa väggytor som liknar betong eller tegel, och får då tips på tapet eller färg som ger den känslan, säger Maria Leksell.

Stockholmarna är de som i störst utsträckning väljer de ljusa golven, medan Umeåbor och Uppsalabor föredrar ekparkett i standardlack.

Målade väggar är en storfavorit på alla orter utom i Umeå, där väljer 24 procent tapet på någon vägg. I Linköping är tapet mer sällsynt.
 

En diskret färgskala är det som de flesta vill ha.

Lust och fräscht är vad som går hem hos de flesta och intresset för vita vitvaror har ökat.

Den lantliga stilen har minskat något men är fortsatt populär i Göteborg och Malmö. Stockholmarna har lämnat detta bakom sig och gått tillbaka till en stramare stil.

Stockholm och Malmö är de orter där flest väljer rostfritt. Foto: Annika Rådlund

Vitt är den dominerande färgen rakt igenom. Ljusa väggar och ljusa golv har ökat. Foto: Annika Rådlund

Av: Annika Rådlund Källa: NCC Foto: Annika Rådlund och NCC
Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Produkttips

Related articles in Inredning

Visa alla
DalaFloda, äkta trägolv

DalaFloda, äkta trägolv

Specialdesignade diskbänkar

Specialdesignade diskbänkar

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Årets badrumstrend

Årets badrumstrend

I väntan på våren - plantera i kruka

I väntan på våren - plantera i kruka

Visa alla