AlltomBostad
 

Trappor - en del av inredningen

Trappor - en del av inredningen

Inredning med färg, tapeter, golv med mera är en viktig del för många villaägare. Numera är även trappor en del i trenden, allt ska matcha i hemmet.

Trappor är kanske inte det första de flesta tänker på när det pratas om inredningstrender. Men faktum är att det mer och mer genom åren fått en stor betydelse även hur de utformas och ser ut. Hur trappan ska se ut hänger ihop med vilken typ av hus det handlar om och hur inredningen i övrigt ser ut. Är det ett hus med lantlig stil försöker man att få den karaktären även på trappan. Det ska vara stilenligt. Är det ett funkishus eller ett exklusivare sommarhus är det en helt annan stil naturligtvis. I de fallen handlar det mycket om vita detaljer och mörka träslag.
- Kontraster mellan mörkt och ljust är det som är trendsättande just nu inom inredning och då följer trappans utseende med i det, säger Jan Stenman, konstruktionschef på Trätrappor Norsjö AB.

Trappor skräddarsys utifrån kundens önskemål vad gäller måttangivelser, träslag, ytbehandling med mera. En uppåtgående trend är att det ska vara täckmålade sidor och handledare med steg i avvikande nyans, oftast laserat. Det man eftersträvar är att få en helhet i inredningen. Har man ett golv i trä vill man att det utseendet och den känslan ska återspegla sig i trappan. Detsamma gäller naturligtvis färger på tapeter och annat i inredningen. Det finns flera olika träslag för trappor. För stegen är det vanligt med ek, men det blir också allt vanligare med laserade träslag, kanske främst på ask, som dessutom är hårt och slitstarkt vilket ger ett mervärde för kunden. Glaspartier som sidtäckning är också något som dykt upp på marknaden. Och det kommer mera.
- Något som varit borta i många år är mattor på stegen men nu känns det lite som vi är i starten på en återgång till det. I egnahem är det pvc-mattor främst och de har bland annat den fördelen att de har en viss ljuddämpande effekt, säger han. Men det handlar om betydligt mera än bara själva materialet. Folk tar ut svängarna mer och mer i detaljer och utformning. Det handlar om en hel del speciallösningar som Jan Stenman och hans kollegor försöker tillmötesgå så långt det bara är möjligt.
- Det kan handla om allt från att folk vill ha täta undersidor med inbyggd belysning i till stödbelysning i handledare. Det finns som sagt en hel del olika varianter, egentligen är det bara fantasin som sätter gränserna.
Hos Trätrappor i Norsjö AB har man egendesignade trappor också, men som trapptillverkare är det svårt att vara trendsättare, menar han. 
- Det är inredningstrenderna som slår an tonen och där är det bara för trappor att hänga med i utvecklingen. Kundens önskemål som sagt. Men oavsett vad det är för lösningar och vilka trappor det handlar om och oavsett vad det är för trender så är det en sak som gäller främst, och det är säkerheten. Den görs det aldrig avkall på, säger han.
Trappor är omgärdat av en hel del regler och förordningar som är en självklar del i processen. Regelverket förbjuder till exempel att räcken utformas så att de inbjuder till klättring. Även avståndet mellan stegen och andra öppningar måste utformas så att inte barn kan klämma sig igenom och fastna.

Text: Ove Hansen Foto: Olssons Allmoge AB och Trätrappor Norsjö AB 

Trappan bör passa in i miljön. Grenjetappan från Olssons Allmoge AB.

Skapa kontraster genom olika färger på sidor och steg. Trätrappor Norsjö AB

Både utseendet och säkerheten är vktig. Tänk på att inte ha golvvärme precis under trappan. Den ska heller inte bjuda in till klättring. Trätrappor Norsjö AB

Tänk på säkerheten. Även om ansvaret för att trappan är rätt konstruerad ligger hos tillverkaren så har du som villaägare också ett ansvar i hemmet. Trätrappor Norsjö AB

Takhöjden har också betydelse för trappans utformning. Många företag tillverkar trappor efter måttbeställning. Loostrappan från Olssons Allmoge AB

Trä är levande material och krymper av värme. Ska det vara ytbehandling så tänk till innan. Att ändra det i efterhand krånglar till det. Trätrappor Norsjö AB

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår