Trenderna som sätter stilen

Trenderna som sätter stilen

På Formexmässan presenterade inredningsdesignern Jan Rundgren säsongens trender och tendenser kopplat till Formex trendguide. Intill scenen där trenderna presenterades var det en utställning som visade prylar som kopplas till de tre olika stilarna: Botanical Baroque, Craft & Makers och Tinted Love.

Natur och hantverk är ledorden i inredningsstilen Craft & Makers, en av tre inredningstrender som visades upp på Formexmässan. Trä och naturmaterial är det som gäller både på designinredning, konsthantverk och bruksföremål. Även materialmixar, en rå look och naturliga kulörer genomsyrar den här stilen. Tanken bakom är också att minska avtrycken på vår jord och konsumera medvetet. Bättre med prylar som håller över tid, som slits vackert så som trä och läder gör.

Mathantverket står också i fokus och det dukade bordet förändras med nya typer av kärl framtagna i kreativa samarbeten mellan olika yrkeskategorier. Besticken utvecklas efter nya matvanor, med stort fokus på skedar och slevar och inom gastronomin kryddar kockarna med nya dimensioner av upplevelser. En ny generation med formgivare blandar slöjd, design och högklassigt hantverk. Växtens alla stadier finns med i den här trenden – all från det sköna gröna till den pappersliknande torkade fasen.

Craft and Makers kännetecknas av det hantverksmässiga.
 

Inredningsstilen Botanical Baroque är storslagen med stora blommor och guld. Uttrycket är dramatiskt och det flörtas med renässans, rokoko, barock och ett dekadent 70-tal. Referenser är lånade från konsthistorien tillsammans med yvig grönska. Stilen är både avslappnad och lyxig med detaljer som kandelabrar, speglar, blank marmor, patinerade metaller både i guld, koppar och brons. Som motpol till de hårda metallerna ger sammet och kashmirull ett mjukt intryck. Gardindraperingar och lyxiga tyger sätter stilen.

Färgskalan är dramatisk med en mörk bas mot vilken dämpade pasteller och djupa kulörer som konjak, skogsgrön, fuchsia och lila skapar en överdådig käsla. Stora blomsterarrangemang, både fejk och äkta blir som pricken över i:et tillsammans med palmer, kaktusar, monstera och växten kalatea.

Botanical Baroque står för överdåd med detaljer hämtade från konsthistorien.

Tinted Love är den mest lekfulla av de tre trenderna som presenterades på Formexmässan. Om man ska inreda efter den här stilen så tänk mycket starka färger, glitter, kantiga former och fondväggar eller tak i avvikande färg. När det gäller färgerna ska det vara starka färger - klarröd, chockrosa, solgult och turkost i kontrast mot några mer dämpade färger som skogsgrön, djupblå och syrenlila. Detta kan aven blandas upp med detaljer eller ytor i svart eller vitt. Ingen ängslighet här inte!

Glittriga detaljer som paljetter, glas och plexiglas kännetecknar stilen och stora mjuka former i kontrast mot skarpa vinklar. Inget kan vara för stort eller för mycket, här kan det gärna finnas med val och kolonner. Guldiga och vita metaller matchas o med fördel i denna inredningstrend.'

Prylar som visar inredningstrenden Tinted Love.

Text och foto: Annika Rådlund

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Produkttips

Related articles in Inredning

Visa alla
DalaFloda, äkta trägolv

DalaFloda, äkta trägolv

Specialdesignade diskbänkar

Specialdesignade diskbänkar

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Årets badrumstrend

Årets badrumstrend

I väntan på våren - plantera i kruka

I väntan på våren - plantera i kruka

Visa alla