Trendiga växter under 2017

Trendiga växter under 2017

Gröna växter inomhus är trendigare än någonsin - ta in naturen och må bättre! Växterna gör inte bara gott, de är även vackra att titta på. Men hur ska vi odla på små ytor och hur ska man placera växterna för att det ska se bra ut och de ska trivas? Plantagen har tillsammans med inredaren Isabelle McAllister och växtexperten Johan Orre trendspanat på vad som gäller.

Under 2017 tar vi ut svängarna allt mer och blir mer självständiga i våra val av växter och vad vi odlar. Vi blir dessutom mer kreativa i våra odlingssätt. Hydroodling, att odla i vatten, är ett odlingssätt vi kommer att få bekanta oss mer med framöver.

Bland inomhusväxterna går trenden fortfarande mot de gröna växterna, de som kan vara en del av inredningen. Bland dessa står både Bergpalm och Kaktus högt upp på listan. Växterna ska vara tåliga och klara av att skötas även av de med mindre gröna fingrar.

Nya tekniska och förbättrade hjälpmedel såsom växtbelysning gör att vi kan möblera med växter på ett sätt som tidigare inte varit möjligt.

Grönt i alla vrår
”Något som är extra roligt är att det har hänt mycket med ny teknik! Rätt lampa lyser inte bara upp mörkret utan gör så att växterna kan följa med in även i de mörkaste rummen.
- Och trenden med grönt växer in i mer otippade delar av hemmet som till exempel både badrum och hallar. Coola växtlampor finns både som armaturer men även som går att skruva in i befintliga lampor som du har hemma, menar Isabelle McAllister, inredare.
 

Inomhusluften blir bättre med växter.

Under 2017 vill vi bli mer personliga i våra val av växter.

Växter för alla
2017 är de tåliga växternas år. Vi investerar och köper växter som klarar av att bli placerade på olika platser i hemmet, exempelvis i badrummet, i soliga fönster och på sidobord i mörka hörn. Garderobsblomma, Porslinsblomma, Monstera, Elefantöra, Kaktus, Aloe Vera, Paradisträd och Svärmorstunga är bra och lättskötta växter för alla med ”light gröna”-fingrar.
 

Hälsofrämjande med växter
I takt med att vi blir allt mer medvetna om vad vi stoppar i oss och i större utsträckning strävar efter att leva ett giftfritt liv, så börjar vi också inse fördelarna med luftrenande växter.

- Alla växter tar upp koldioxid och släpper ut syre, vilket bidrar till friskare luft. Resultatet av det är bättre sömn, ökad kreativitet och mer energi, säger växtexperten Johan Orre.

Några av de populäraste luftrenarna är Fredskallan, Paradisträdet, Kantdracenan, Bergpalmen och Murgrönan.
 

Av: Annika Rådlund Källa: Plantagen Foto: Plantagen

 

 

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Related articles in Inredning

Visa alla
DalaFloda, äkta trägolv

DalaFloda, äkta trägolv

Specialdesignade diskbänkar

Specialdesignade diskbänkar

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Årets badrumstrend

Årets badrumstrend

I väntan på våren - plantera i kruka

I väntan på våren - plantera i kruka

Visa alla