AlltomBostad
 

Tysk lyx i framtidens badrum

Tysk lyx i framtidens badrum

Badrummet är den plats i hemmet som förknippas med välbefinnande, både när det gäller kropp och själ. Trenden går mot en ännu starkare hälsoprägel samtidigt som tekniken hittar in i våra badrum. Det menar Dornbracht, tysk tillverkare av lyxinredning, som nu satsar stort i Norden.


Alapé.


Alapé.


Dornbracht.


Dornbracht.


Dornbracht.


Dornbracht.

Det tyska företaget Dornbracht tillverkar blandare och armaturer för badrum åt designintresserade kunder som söker kvalitet, trygghet och estetisk hållbarhet. Dornbracht står också bakom varumärket Alapé som producerar high-end designtvättställ och badrumsskåp
Varumärkena tillhör segmentet "top of the line" och är världsledande när det gäller produkter för inredning av lyxbadrum. Supernova heter den nyaste serien av blandare som presenterades på VVS-mässan i Frankfurt.
Exklusiva duschar med programmerade duschprogram för personliga upplevelser sticker ut mest i Dornbrachts sortiment. Dotterbolaget Alapé erbjuder handfat och tvättställ i främst emaljerad plåt.

Nyöppnat showroom

I början av maj öppnade Dornbracht ett nordiskt huvudkontor och showroom i Köpenhamn för att komma närmare den skandinaviska marknaden.
De nordiska kunderna har bra förståelse för design så vi behöver inte vara missionärer. Deras armar och ögon är redan öppna, säger Andreas Dornbracht, vd för företaget.

Vi vet att det kan vara svårt att starta mitt i en ekonomisk kris. Men vi vet också att vi befinner oss i en tid med ökat fokus på estetik och design, där många prioriterar njutbarheten i ett vackert hem, säger Samuel Berghiller, Dornbrachts försäljningschef i Sverige.

Dornbracht, med säte i tyska Iserlohn, sätter badrummet i centrum, och de tror att badrummet kommer att influeras ännu mer av den rådande spa-trenden.
Spa-trenden har självklart haft inflytande på badrumsinredningen och har utvecklat badrummet till ett hälsorum, en plats för meditation och välbefinnande, säger Andreas Dornbracht.

Andra trender som Dornbacht talar om är badrummets status, läge och storlek. I dagsläget klassas köket som husets hjärta och ligger ofta centralt och öppet i huset.
Badrummet kommer att få en bättre placering och bli större i framtiden eftersom det är ett så viktigt rum. Idag sköter vi kroppsvård, skönhetsvård och medicinskt välbefinnande på några få kvadratmeter, säger Christian Sieger, ansvarig designer för Dornbracht.

Mer tekniska lösningar

Med ett stort badrum i en central plats, inrett som ett rum med sittmöbler och kanske i anslutning till en terrass eller balkong, blir badrummet det hälsorum som dagens stressade människor behöver. Badrummet står för de emotionella värdena i hemmet medan köket står för funktion. Köket är mer förknippat med stress och krav i form av olika måsten som matlagning och disk, medan badrummet är en plats där man kan dra sig tillbaka.

- Yta är lyx och kostar pengar. Vi nybyggnation blir ofta badrummet storlek en budgetfråga, men jag är övertygad om att badrummet kommer att växa, säger Christian Sieger.

Han tror också att vi kommer hitta mer tekniska och elektriska lösningar anpassade för dagligt bruk i framtidens badrum. Automatiska duschprogram, där man laborerar med ljud, ljus, doft och vattnets olika flöden och former finns redan i Dornbracht sortiment. Brukaren kan välja att njuta av len vattenånga eller få en behandling av de hårdare massagestrålarna. Även bakgrundsmusik, dofter från eteriska oljor och belysning ställs in efter önskemål.

FAKTA - Nationella skillnader

  • I Italien har badrummet hög prioritet.
  • I Frankrike har badrummet låg prioritet.
  • I Tyskland är badrum och toalett ofta två separata rum.
  • I Italien och Spanien har nästan alla badrum bidé.
  • I Japan duschar man innan man tar ett bad hemma. I Sverige duschar vi oftast av oss efter badet.


Text: Susanne Mattsson. Foto: Dornbracht

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår