AlltomBostad
 

Vackra dukningar i jul och nyår

Vackra dukningar i jul och nyår

Kanske är december den månad på året som det anordnas flest fester inomhus. Det är avslutningsfester, glöggpartyn, julbord och nyårsfester. Om man inte vill köpa nytt porslin så går det ändå att göra det festligt.

En klassisk vit duk i botten eller en julduk och blommor är vad som behövs. För att gästerna ska känna sig extra välkomna är det trevligt med placeringskort. Här är några tips på växtval, färger och enkla dekorationer för att dukningen ska bli extra fin. Välj mellan Klassisk jul, Vintage, Vitt och stilrent och Röd vintageanda.

Klassisk jul

Här är en härligt strikt och stilren dukning med klassiskt röda julfärger för dig som vill kombinera en modern stil med det traditionella.

Växtvalet är röda julstjärnor samt röda tulpaner. Blommor med så olika utseende som tulpaner och julstjärnor är mycket vackra tillsammans.

Genom att duka med en vit duk och vitt porslin framhävs de röda färgerna extra tydligt.

För att ytterliga förstärka det röda intrycket placeras julstjärnor och tulpaner i röda vaser och ytterkrukor. I dukningen har även röda tallriksunderlägg använts för att skapa kontrast mellan duk och tallrik. Vitmålade kottar ger den perfekta julstämningen samtidigt som den vitröda stilen behålls.

För att skapa höjd ställs en vit vas mitt på bordet. Vasen fylls med ett fång av trädgårdens grenar, tex sibirisk kornell som har härligt röda grenar. I grenarna hängs små vaser eller krukor med julstjärnor i. Det går också utmärkt att hänga kulor eller annat pynt som hör julen till i grenarna. I vasens nederkant placeras röda julstjärnor som bas.
Enkelt, snyggt och perfekt till alla julens fester!

 

Vintage

Alla fester måste inte vara vita och röda. Här är exempel på hur du kan arbeta med julstjärnor för att skapa en skön stil i vintageanda. Känslan är bohemisk, naturlig och avslappnad. Perfekt för höst- och nyårsfesten.

Basen i arrangemanget är julstjärnor i aprikosa toner. Julstjärnorna placeras i favoritporslinet; kaffekoppar, gräddsnipor eller soppskålen, alla går bra att placera stjärnorna i. En gammal burk smälter också in fint.

Placera ut julstjärnorna på lite olika sätt, både som prydnadsväxt i kruka och genom att nypa av några blommor och arrangera dem som snitt.

Mitt på bordet kan du ställa en stor blombukett där julstjärnorna får samsas med andra favoritblommor. Plocka in det som finns i trädgården eller köp hem fina snittblommor från blomsterbutiken. Rosor, hortensior, ranunkler, gräsvippor - möjligheterna är många. Det får gärna se lite vilt ut.

Den riktigt ambitiöse kan göra kransar som knyts fast på baksidan av stolarna med stora sidenband.
Sist men inte minst, stämningsskapande ljus i vackra ljusstakar.

 

 

Vitt och stilrent

Vitt är en färg som många nordbor älskar att använda, kanske just för att det är så mörkt hos oss stora delar av året. I den här vita dukningen arbetar du bara med ljusa, blanka, silvriga och glittriga material. Vita julstjärnor är basen och det blonda uttrycket förstärks genom att de använts tillsammans med kristallglas, vitt porslin, vita ljus, speglar och silver.

Du börjar med en klassisk vit duk. Under gästernas tallrikar placeras därefter vepor som går tvärs över bordet, gärna i silvriga nyanser. Mitt på bordet läggs sedan en spegel. Spegeln kan läggas direkt på bordet eller, för att ytterligare framhäva effekten av spegeln, placeras på klossar, en planka eller likande för att skapa nivåskillnad. Väljer du att bygga upp spegeln döljs mellanrummet mellan spegeln och bordet av silverfärgade växter som sticks in under spegelskivan.

Duka sedan bordet med genomgående vita och silvriga attiraljer; vitt porslin med silverkanter, glittriga underlägg under glasen, vita krukor, vita ljus i silverljusstakar samt vita servetter med glittrig kant. Julstjärnorna placerar du i olika vita eller silvriga krukor eller som snitt direkt i ett vackert glas.
Resultatet är en krispig och elegant dukning, perfekt för nyårsfesten.

 

Röd vintageanda

Här är en dukning för alla som vill krypa in och mysa med tända ljus, ha det hemtrevligt och varmt.

Växtvalet i dukningen är röda julstjärnor och den varma känslan förstärks genom att du också använder bär och frukt samt porslin i varma färger.

Börja med att välja en personlig julduk. På bordets mitt placeras en vas som fylls med grenar, gärna grenar som har bär. I grenarna hängs glasskålar och i dem placeras små guldfärgade krukor med minijulstjärnor i.

Sedan är det bara att ösa på med allt som du tycker hör julen till. Ett stort antal små krukor eller vaser med julstjärnor, mängder av små frukter och stearinljus är självklara inslag. En sak som bli mycket vackert är att fylla en glasvas med bär och vatten, och därefter placera julstjärnan där i. Har man inga bär fungerar det också fint med tex kastanjer eller vackra frön.

På gästernas tallrikar placeras pyttesmå vaser med en liten julstjärna i till varje gäst, oemotståndligt inbjudande. På tallriken placeras också en servett som rullas ihop och fästs med ett litet sidenband.

Det här är dukningen för alla som gillar att pyssla och fixa, men också för den sparsmakade, som kan välja ut favoritdelarna och strunta i resten.
Så ut i trädgården eller skogen och plocka bär eller grenar.


Text: Annika Rådlund Källa: Blomsterfrämjandet Foto: Stars for Europe


Blomsterfrämjandet

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår