Vad är det som höjer värdet mest?

Vad är det som höjer värdet mest?

Många villor byter ägare under våren. Priset bestäms av flera olika faktorer där läget och storleken på objektet har betydelse men också det skick som fastigheten har när den ska ut på marknaden. Fyra av tio villaägare tror att renovering av kök och badrum höjer värdet på villan mest om de skulle sälja bostaden direkt efter renoveringen. Men stämmer det?

Läget och storleken på bostaden är det som mest avgörande för priset. Vi har sett att allt fler bostäder som är ute till försäljning har nya eller renoverade kök eller badrum och det är också något som många köpare attraheras av även om vi inte kan säga att priset ökar på grund av just det. Däremot är totalrenoverade bostäder mer lättsålda och kan ge ett högre försäljningspris. Men att renovera kök eller badrum inför en försäljning är oftast en ganska osäker investering, säger Jonas Berglund på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Göteborg.

I en undersökning där med 10 000 villaägare så ansåg de flesta att kök- och badrumsrenovering är det som höjer priset mest och renovering av värmesystem kommer på andra plats, där tre av tio tror att en sådan insats höjer värdet mest.

Uppvärmningskostnaderna kan i vissa fall avskräcka men istället för att byta ett gammalt värmesystem så kan man hjälpa spekulanterna genom att ta fram ett genomförandeförslag och offert på att byta systemet. Det gör att köparna känner sig mer trygga och får hjälp när det ska kalkylera vad man slutligt kan tänka sig betala för villan, fortsätter Jonas Berglund.

Villans helhetsintryck är viktigt.
– När man ska sälja sin bostad är helhetsintrycket viktigt. Att byta slitna gamla plastgolv till trägolv eller att ytskiktsrenovera en sliten vägg är enkla renoveringar som faktiskt kan hjälpa till att höja attraktionskraften i bostaden vid en försäljning. Är du som säljare osäker på vad som kan underlätta försäljningen just i det område du bor så skulle jag råda till att kontakta en mäklare som hjälper till med värdering, vad man ska tänka på inför visningen och som också kan gå igenom vilka regler som gäller skattekniskt vid renovering säger Jonas Berglund

Tips och råd till säljare inför försäljning
• Först och främst städa noggrant hela huset och extra noga i kök och badrum.
• Tänk på att ta bort eller flytta möbler så att spekulanterna kan röra sig fritt även om det kommer många på en visning. Som exempel kan nämnas att flytta på matbord så man kan gå fram till fönstret eller att ta bort möbler som gör det svårt att passera eller medför att man inte kan öppna en dörr eller fönster.
• Ta bort de mest personliga sakerna och tänk på att du ska visa ditt hem så att många kan tänka sig bli intresserade. Få fram husets möjligheter.
• Satsa på belysningen och ha många ljuskällor.
• Ha gärna lite svalare än normalt. Många spekulanter kommer i ytterkläderna och det kan bli trångt och varmt.
• Berätta om allt du vet om huset och dölj ingenting som kan vara negativt. Öppna kort är förtroendeingivande och förenklar försäljningen.

Läget och storleken på bostaden är det som mest avgörande för priset.

Få fram husets möjligheter vid en bostadsvisning. Ta bort möbler som gör att det kan vara svårt att ta sig fram till dörrar och fönster.

Av: Annika Rådlund Källa: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling
Foto: Annika Rådlund

Om undersökningen
Totalt har drygt 10 000 svenskar varav 4 500 villaägare mellan 16 och 69 år intervjuats på uppdrag av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

Related articles in Badrum

Visa alla
Öka värdet på din villa

Öka värdet på din villa

Spabad och energiförbrukning

Spabad och energiförbrukning

Att bygga pool på hösten

Att bygga pool på hösten

Remaljering av badrum

Remaljering av badrum

LIVING by SMEDBO

LIVING by SMEDBO

Visa alla