AlltomBostad
 

Vart tog bidén vägen?

Vart tog bidén vägen?

Dagens bidéer är som de flesta vet tillverkade i porslin, medan den ursprungliga designen var gjord i trä med en vattenskål inuti. Trots att den är användbar har den nästan försvunnit från de svenska hemmen.

Bidén användes redan under Frankrike på 1700-talet − enligt historien var det en möbelmakare vid det franska hovet som skapade den. Det är alltså ännu en tingest vi har lånat från fransmännen. En förklaring till att bidén blev så populär på 1700-talet var att den sades förebygga sjukdomar i underlivet, som enligt allmän åsikt var speciellt utsatt för bakterier och smuts. Den användes extra flitigt på finare bordeller så att kvinnorna enkelt kunde tvätta sig mellan kunderna. När den gjorde entré i Sverige under mitten av 1700-talet var det endast i de välbärgade hemmen de användes och den var då placerad i sovrummet och det var först på 1800-talet flyttade den ut i badrummet.  .

Bidéns syfte är fortfarande att den förenkla intimhygienen. I många länder används den efter ett toalettbesök, istället för toalettpapper. Särskilt i Öst- och Centraleuropa och Sydeuropa är användandet extra utbrett. Även i Asien, Nordafrika, Arabvärlden och Sydamerika är den vanligt förekommande och den används just efter ett toalettbesök . Sedan finns det förstås en rad andra praktiska saker den kan användas till, som att tvätta fötterna eller smutsiga djurtassar, tvätta barnrumpor eller kläder.

Under 1970-talet hade bidén en liten boom och då den fanns installerad i de flesta villors badrum, men sedan tappade den något i popularitet vilket kan bero på flera saker. Till exempel duschar vi numer varje dag och har därmed inte lika stort behov av punktrengöring av enskilda kroppsdelar och dagens konsumenter vill i stället ha mer förvaringsmöjligheter i badrummet.  

Enligt en undersökning om svenskars badrumsvanor gjord av Villeroy & Boch Gustavsberg, visade det sig att 4 % av Sveriges befolkning fortfarande har bidé i sitt badrum medan 0 % av dessa 4 % uppgav att de inte använde den.

Bidé-kuriosa:
• Bidet är ett gammalt franskt ord för ponny och det kommer troligtvis ifrån att man precis som en ponny grenslar bidén
• Den tidigaste skriftliga referensen till en bidé dateras till år 1710
• Då rörmokeri-tekniken förbättrades i slutet av 1800-talet/början av 1900-talet flyttade bidén in till badrummet, från att tidigare ha stått i sovrummet
• I Japan och Korea används en form av bidé som är en kombination av toalett och bidé, som inte bara spolar rent, utan även blåser torrt efter rengöring
• På Googles huvudkvarter i Mountain View, Kalifornien, används denna sorts kombinerade toalett-bidé

Text: Annika Rådlund Källa och foto: Gustavsberg

Gustavsberg Nautic
Gustavsberg gör bidér av tradition men även för att badrumsserierna ska ska fungera på den europeiska marknaden.
Gustavsberg

 

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår