Våtrumsintyg kan ge bättre bostadspris

Våtrumsintyg kan ge bättre bostadspris

Som köpare av en bostad vill man vara säker på att badrumsrenoveringen är korrekt utförd, och som säljare kan ett våtrumsintyg visa sig vara ett värdefullt dokument vid en bostadsaffär.

- Säljaren tjänar helt klart på att kunna visa upp ett våtrumsintyg. Där anges vilket år badrummet är gjort och att arbetet är fackmässigt utfört. Det ger förutsättningar för en bra affär. Köparen känner sig trygg och är beredd att betala mer, säger Pia-Lotta Svensson som är säljchef och fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån Södermalm.

Medvetenheten om att våtrumsintyget, som man får om man anlitat en auktoriserad firma, har ökat menar hon.

- Våtrumsintyget är ett kvalitetsdokument som ska sparas på säker plats. För smålägenheter, som ofta byter ägare, kan det bli rena viskleken. Dokumentationen försvinner på vägen och kunskapen blir sämre i varje nytt led. Det förvånar mig att folk alltid sparar på mätbeviset som anger lägenhetens storlek men våtrumsintyget, som är precis lika viktigt, har många missat.

Ett våtrumsintyg visar att arbetet är fackmässigt utfört enligt gällande branschregler. Det dokumenterar vem som gjort jobbet och när, på vilket sätt och med vilka material. Vill kunden ha en annan lösning än branschreglerna föreskriver så ska detta också anges. Det är bara behöriga våtrumsföretag som kan lämna ett giltigt våtrumsintyg efter avslutat arbete.

- Jag skulle önska att de behöriga hantverkarna vore tydligare med att berätta för kunden att våtrumsintyget är en ren värdehandling som ska sparas tillsammans med andra värdefulla dokument.

Pia-Lotta Svensson ger exempel på vad köparen ska titta efter. Finns inte våtrumsintyg får man undersöka badrummet så noggrant man kan.

- Fråga när badrummet är renoverat, kontrollera hur golvbrunnen ser ut - en gammal golvbrunn i ett nyfixat badrum pekar på att installationen inte är fackmässigt gjord.

Hon rekommenderar också att titta efter sprickor i fogarna, att kontrollera att skruvhål efter hyllor och handdukshängare har fyllts igen ordentligt.

- Var överhuvudtaget uppmärksam på om badrummet är propert och välskött. Då håller det längre och ett högre pris kan vara motiverat, säger hon.
Av: Annika Rådlund Källa och foto: GVK
Bild längst upp till höger: Getty Images

GVK -ger ut branschregler för hur ett tätt våtrum ska utföras

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Fler nyheter från

Visa mer Visa mindre

Related articles in Badrum

Visa alla
Att bygga pool på hösten

Att bygga pool på hösten

Remaljering av badrum

Remaljering av badrum

LIVING by SMEDBO

LIVING by SMEDBO

8 saker du måste tänka på när du köper badkar

8 saker du måste tänka på när du köper badkar

Satsade på att bygga ett nytt hus

Satsade på att bygga ett nytt hus

Visa alla