Vintern är den nya odlingssäsongen

Vintern är den nya odlingssäsongen

I årets upplaga av trendrapporten 2018/2019 ville Hasselfors Garden undersöka hur millennials ser på odling, växter och trädgårdsskötsel. Sammantaget fick de fram tre gemensamma beteenden och trender.

- Den kanske mest överraskande trenden är att vintern är den nya odlingssäsongen, säger Karin Fagerström Barker, marknadschef på Hasselfors Garden.

Traditionellt sett infaller trädgårdssäsongen förstås under vår- och sommarperioden, men för millenniegenerationen ser det lite annorlunda ut. Under våren och sommaren tillbringar de den största delen av sin fritid utanför hemmet: på resor och tillsammans med vänner. Det gör hösten och vintern till den naturliga trädgårdssäsongen. Odling och växtskötsel sker ofta hemma inomhus i krukor, i uterum eller i odlingslådor.

Här nedan presenterar vi tre av tre beteenden som styr millennials mot odling:

INREDA MED VÄXTER GER LUGN
Växter är en naturlig del av livet för millenniegenerationen som särskilt uppskattar gröna växter. Grönska ses som en del av inredningen och gör hemmet komplett oavsett om det handlar om inredning eller är en hobby. Att inreda med växter är också en fråga om status: växter och blommor är ett sätt att uttrycka sig. Både stora och små lägenheter inreds med krukväxter då den övriga inredningen många gånger saknar färg.
- Växter har också en lugnande inverkan på millennials, som spenderar allt mer av sin fritid i hemmet, säger Karin.

EGEN MAT AV EGEN SKÖRD
Den miljömedvetna millenniegenerationen odlar allt mer av sin egen mat och entusiasmen verkar inte avta. Egen matproduktion styr in millenniegenerationen på trädgård och odling. - Upp till 27 % i åldersgruppen odlar växter, grönsaker eller örter för att de vill producera sin egen mat så ekologiskt det går, säger Karin.

ÖKAR PSYKISKT VÄLBEFINNANDE
En snabb digitaliseringstakt, ökat klimathot samt en ökad individuell stress gör millennials till en värderingsdriven generation. För många har odling och växtskötsel en lugnande effekt på hälsan och det har visat sig att grönska hjälper människan att tillfriskna snabbare efter sjukdomar. Grönska ökar också kreativitet, minskar stress och förbättrar koncentrationen
.
Av: Annika Rådlund Källa: Hasselfors Garden
Foto: Getty Images och Hasselfors Garden ( i toppen)
Bild 1: Getty Images Bild 2: Hassefors Garden (i texten)

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Related articles in Inredning

Visa alla
DalaFloda, äkta trägolv

DalaFloda, äkta trägolv

Specialdesignade diskbänkar

Specialdesignade diskbänkar

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Årets badrumstrend

Årets badrumstrend

I väntan på våren - plantera i kruka

I väntan på våren - plantera i kruka

Visa alla