AlltomBostad
 

VVS- Vad gäller?

VVS- Vad gäller?

Om köket är huset hjärta är VVS - systemet husets blodomlopp. Utan värme, ventilation och sanitet som förkortningen står för, är det inte mycket till bostad. Här får du tips om vad du kan göra själv och när du bör anlita en hantverkare.

Det finns ingen lag som förbjuder dig att själv utföra VVS-arbeten, så länge det inte gäller elektricitet, att ändra system eller dra om rör eller avlopp. Däremot är det ofta arbeten som kräver stor kunskap. Har du gjort fel och fått exempelvis vattenskador är det stor risk att försäkringen inte gäller. Välj en certifierad hantverkare och nyttja ROT-avdraget för att hålla nere kostnaden och få bästa möjliga resultat.

Värme
Idag byts allt fler system med direktverkande el mot bergvärme, luft-luftvattenpump, pellets, kamin eller olika kombinationer. För tappvattenvärme sommartid fungerar solvärme ofta bra, särskilt på hus med stor taklutning.

Vad kan jag göra själv?
Vattenburen, icke-elektrisk golvvärme samt golvvärme med klenspänning, max 50 V, får du installera själv, men inte kraftfullare system. Braskamin får du installera själv, bygglov/anmälan krävs och inspektion av skorstensfejarmästare krävs innan den tas i bruk.


Ventilation
Bra ventilation behövs både för ett behagligt inomhusklimat och för att huset ska må bra. Byter du värmesystem måste troligen ventilationen justeras.

Vad kan jag göra själv ?
Montera tilluftsventiler får du göra själv, men för att ändra ventilationssystemet krävs anmälan/bygglov. Ombyggnaden måste genomgå ventilationskontroll.


Sanitet
Sanitet i fastighetssammanhang betyder oftast badrumsmiljön och dess hygienprodukter; wc, handfat, badkar, och så vidare.

Vad kan jag göra själv?
Du får byta wc-stol, blandare, handfat, badkar, dusch, men du får inte dra nya rör eller flytta wc-stolen. Är din golvbrunn äldre än från 1990 bör den bytas vid renovering.

 

Text: Susann Gson Engqvist Foto: Annika Rådlund

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår