Årets ros 2010

Allt Om Bostad

Nu har omröstningen för Årets Ros 2010 öppnat! Tio underbara och lättodlade rosor är nominerade. Nu bjuds svenska folket in att rösta fram en vinnare!

Se våra utställningar på alltombostad.se

Växter & blommor Växthus & friggebodar Marksten & natursten

Sedan 2008 utses Årets Ros i Sverige. Förra året tog den väldoftande buskrosen "Ispahan" hem titeln, 2008 vann rabattrosen Ingrid Bergman.

Det är Projektgruppen Rosens Dag som arrangerar omröstningen och som nominerar kandidater. Dessa utses bland de allra friskaste och vackraste rosorna för svenska förhållanden.

- I år har vi valt flera härdiga rosor, varav några är gamla trotjänare som "Poppius" och Flammentanz. De är pålitliga i en stor del av landet.  Även bland de övriga finns vackra rosor som kan odlas upp till zon 6, säger Helena Verghese Borg i Rosens Dags nomineringsgrupp.


 

De nominerade är:

 

FLAMMENTANZ: Den härdigaste klarröda klätterrosen. Blommar bara en gång men generöst och långvarigt med stora, fyllda blommor. Kan bli 4-5 m hög och nästan
lika bred i de södra delarna av landet, i zon 5 högst 3 m.
Zon 1-6. Foto: Helena Verghese Borg.

 

leander rosLEANDER: Engelsk ros som var nominerad 2008 och som nu får en andra chans. Buske med medelstora, tätt fyllda aprikosgula blommor som bleknar till ljust laxrosa. Doften är stark och fruktliknande. Blommar rikt under juli månad och remonterar ofta, då med enstaka blommor. Zon 1-4. Foto: Lars-Åke Gustavsson.

 

leonardo da vinci rosLEONARDO DA VINCI: En ungefär meterhög rabattros av floribundatyp som introducerades 1993.  Skålformiga, fyllda, gammalrosa blommor. Blomningen pågår nästan kontinuerligt till långt in på hösten. Zon 1-4. Foto: Lars-Åke Gustavsson.

 

lyckefund rosLYKKEFUND: Småblommig, kraftigväxande och taggfri klätterros med honungsrosen Rosa helenae i generna. Stora klasar med vita blommor som doftar starkt och mycket fint. Blommar bara en gång men då i 3-4 veckor. Zon 1-4. Foto: Helena Verghese Borg.

 

rosMORDEN CENTENNIAL: En kanadensisk buskros, 1-1,5 m hög, med skålformade, karminrosa blommor i klasar. De är fyllda, har fin doft och ger upphov till orangeröda nypon på hösten. 
Zon 1-6(7). Foto: Tomas Södergren.

 

 

poppius rosPOPPIUS: Gammal, anspråkslös buskros av spinosissima-typ. Under blomningen i juni täcks hela busken av blommor. De är medelstora, klarrosa, halvfyllda till fyllda med en behaglig doft. En buske kan med tiden bilda ett helt snår.
Zon 1-8. Foto: Helena Verghese Borg.

 

rosSCHNEEWITTCHEN: En gammal polyantharos med mängder av små, vita, doftande, tätt fyllda blommor i stora klasar. Busken blir cirka 70 cm hög och blommar så gott som kontinuerligt. Sorten ska inte förväxlas med den modernare floribundarosen från Kordes med samma namn. Zon 1-4(5). Foto: Helena Verghese Borg.

 

 

single cherrySINGLE CHERRY: Det här är en gammal spinosissima-ros som bildar en tät buske på ca 1,5 m. Blomningen är mycket rik och tidig. Kronbladen på de medelstora, enkla blommorna är vackert körsbärsröda på insidan och
silvergrå på utsidan. Ståndarna är lysande gula och doften stark. Zon 1- 6. Foto: Helena Verghese Borg.

therese bugnet rosTHÉHÈSE BUGNET: En mycket härdig buskros från Kanada, 1-2 m hög beroende på klimat. De kraftigt rosa blommorna är stora, fyllda och väldoftande. Ett första flor kommer i början av juni, sen bildas blommor kontinuerligt. Vackert rött grenverk som är dekorativt även på vintern. Zon 1-7. Foto: Lars-Åke Gustavsson.

 

Årets joker:
yellow submarine rosYELLOW SUBMARINE:
Denna buskros i serien Easy Elegance blir cirka 1 m hög. Den blommar med stora, fyllda blommor i klasar. De är klart citrongula men bleknar med åldern till vitt. Härdigheten bör räcka till zon 4. Foto: Bo Andersen.

 

Här kan du läsa mer om rosorna och lämna din röst!

Översta bilden visar förra årets vinnarros, Ispahan, foto Helena Verghese Borg.

 

 

 


Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Related articles in Trädgård

Visa alla
Gjuta egna betongkrukor

Gjuta egna betongkrukor

Blandningsfri betong!

Blandningsfri betong!

Blomsterglädje på balkong och terrass

Blomsterglädje på balkong och terrass

Så planterar du rabatter som bina gillar

Så planterar du rabatter som bina gillar

Fem bra tips till grillningen

Fem bra tips till grillningen

Visa alla