Årets största trädgårdshändelse

Allt Om Bostad

Den 8-11 april hålls Nordens största trädgårdsmässa, Nordiska Trädgårdar, i Stockholm. Bland de 400 utställarna finns företag, organisationer och skolor. Inspireras av vackra utställningar och insup kunskap under de 150 öppna föredragen.

Se våra utställningar på alltombostad.se

Växter & blommor Växthus & friggebodar

Bland de utställande företagen finns bland andra Plantagen, där designern Jan Rundgren jobbar med att formge trädgårdsmöbler och redskap. Han berättar att det går trender i krukor och att Plantagen i år satsar på ett zinkprogram i vårfärgerna rosa, ljusgrönt och turkos.
- Färger är en trend som vi ser i vårens och sommarens sortiment av utomhuskrukor men svart och vitt är också en klassiker som återkommer i vår. Struktur på krukorna är viktigt men det finns ingen given favorit: Blankt eller matt spelar ingen roll. Cementkrukor kommer vi också att se mycket av, avslutar Jan.

Plantagen har verkligen tagit fasta på temat "Från slott till koja" i utformningen av sin monter. Genom slottsportarna välkomnas besökaren in en slottsträdgård, vilken snart övergår i en husvagnsträdgård med humoristiska förtecken.

Plantagen kommer att ha försäljning av växter och praktiska trädgårdsverktyg. Framförallt är det Mårbackapelargoner som kommer att finnas till försäljning och Jan tror på en strykande åtgång.
- Det är ju trots allt en av de absolut mest populära krukväxterna.

Inspiration och råd till din egen trädgård

Hos Riksförbundet Svensk Trädgård på Rådgivningsgatan i Hall B träffar du en rad trädgårdspersonligheter som delar med sig av sina bästa tips. De berättar om jord som ger god skörd, om sådd och odling, hur man ympar fruktträd och avslöjar grönsaksodlarknep.

InSPIRAtion hos Zetas

En del av Zetas monter ska leda tankarna till svunna tiders apotek, med bruna medicinflaskor på väggen bakom disken. Och det är mycket riktigt ett apotek - ett växtapotek, där besökaren kan botanisera bland benmjöl, vitklöver, vildängsblandningar med mera.

Zetas idéträdgård blir under Nordiska Trägårdar en minifilial till den populära handelsträdgården. Den som har varit på Zetas kommer att känna igen fasaden med de två svarta tornen med överliggande plåttak.

I minifilialen säljs exklusiva lökväxteroch perenner som vit, fylld blodört och svart klocklilja. Företagets egen krukkollektion i mattsvart lera finns också till försäljning. Inspirationsdelen av montern ska leda tanken till spirande vårväxter som sakta vaknar ur vinterdvalan och sträcker på sig.           
 - Vi vill hylla trädgårdsåret, omfamna våren i sin rätta skepnad och påbörja tanken om en modern bondepraktika där allt får ta sin rätta tid, säger Victoria Skoglund, trädgårdsmästare på Zetas.


Nordiska Trädgårdar är Nordens största trädgårdsmässa och arrangeras i samarbete med FOR, Fritidsodlingens Riksorganisation. Nordiska Trädgårdar äger rum den 8-11 april på Stockholmsmässan i Älvsjö. Mässan håller öppet 9-18 varje dag torsdag till söndag. Läs mer på www.tradgardsmassan.se.

 

Foto: Jens Reiterer, Stockholmsmässan, Nordiska Trädgårdar 2009.

 


Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Produkttips

Related articles in Trädgård

Visa alla
Gjuta egna betongkrukor

Gjuta egna betongkrukor

Blandningsfri betong!

Blandningsfri betong!

Blomsterglädje på balkong och terrass

Blomsterglädje på balkong och terrass

Så planterar du rabatter som bina gillar

Så planterar du rabatter som bina gillar

Fem bra tips till grillningen

Fem bra tips till grillningen

Visa alla