AlltomBostad
 

Badrummet - en plats för avkoppling

Badrummet - en plats för avkoppling

Badrummet har blivit en viktig del av hemmet, det är en plats för både avkoppling och umgänge med familjen. Det som har ändrats med tiden är hur vi bygger och inreder våra badrum.

- Om man ska förändra sitt badrum måste man komma ihåg att det är ett lika viktigt rum som alla andra rum i vårat hem. Man måste våga blanda in andra möbler och material än de som är specifika för badrummet, säger Mija Kinning, inredare och stylist.
Man kan till exempel ställa en dekorativ stol i rummet, den kan vara bra att lägga kläder på medan man badar eller att sitta på vid behov.

- Tidigare var badrummet en plats för hygien, renhållning och till och med tvätt. Idag är det en plats för njutning och en möjlighet att stänga dörren om sig för en stund, säger Rebecca Duvemyr, som är PR & Communication Manager på Villeroy & Boch Gustavsberg.

Det är viktigt att följa säkerhetsreglerna kring våtrum. Både golv, väggar, belysning måste vara våtrumsanpassade och följa branchreglerna, annars gäller inte hemförsäkringen vid till exempel en vattenskada. För extra komfort, satsa på golvvärme. Det både värmer fötterna och ger hela rummet en skön och jämn värme. Det enklaste sättet är att kontakta en elinstallatör som arbetar med golvvärme.

Renoverar du ett gammalt hus eller bygger ut kanske du vill ändra planeringen i badrummet. Du får byta wc-stol, blandare, handfat, badkar, dusch, men du får inte dra nya rör eller flytta wc-stolen. Är din golvbrunn äldre än från 1990 bör den bytas vid renovering. Snålspolande toalett, dusch och blandare ger en möjlighet att spara både energi och miljö. 

Bra förvaring i badrummet är något som ofta glöms bort. Är man flera i familjen behövs mer förvaring. Eftersom vi ofta spenderar mycket tid där så behöver vi också fler prylar där inne. Förutom handdukar och rengöringsprodukter är det bra om det finns plats för hårtork, locktång, barnens badleksaker, rakaparaten, laddningsstation för eltandborstar, förvaring av toalettpapper och annat.

Även i ett mindre badrum är det bra med en förvaringsmöbel.

Med smart belysning, förvaringsmöbler och en matta blir badrummet extra trivsamt.

Att blanda in egna lösningar ger badrummet en skön personlig känsla.

Golvvärme ger en behaglig värme eftersom golvytans temperatur är lägre än en radiator men ytan är större. Dessutom är det skönt att gå på.

Text och foto: Annika Rådlund
Stora bilden i toppen: Villeroy Boch Gustavsberg

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår