AlltomBostad
 

Balkonginspiration på Nordiska trädgårdar

Balkonginspiration på Nordiska trädgårdar

Gröna sköna balkonger på tio kvadratmeter, mer behövs inte för att låta trädgårdsdrömmarna blomma i stadsmiljön. På mässan Nordiska Trädgårdar 2014 den 20-23 mars tävlar tolv deltagare om vem som har gjort den mest kreativa och inspirerande balkongen. Balkongerna visar både grönska, harmoni och smarta platser för kreativa projekt.

1. Från lök till blomma (skapad av Blomsterfrämjandet) ”En balkong fylld av spirande lökväxter som man kan plantera ut denna tid på året.”

2. En oas mitt i stan (av butik In the Mood) ”En lugn fridfull plats mitt i stadens brus, med porlande springbrunnar, prunkande gröna växter och sköna möbler för återhämtning och vila.”

3. Det lånade landskapet (av Viola TrArk) ”En balkong hänger aldrig allena, den bjuder alltid in sin omgivning.”

4. Existing is a fact Living is an art (av Krusmynta Lust och Fägring) ”På min balkong finns allt jag behöver. Mitt i staden, mitt i livet och mitt i allt som växer. Då är det ingen konst att leva!”

5. Noah 5 ½ och Snigelns balkong (av Good Garden Design Scandinavia AB) ”Med vår balkong vill vi visa att man på 10 kvm kan skapa en kreativ och rolig men också vilsam miljö på en förskola mitt i stan.”

6. Egen torva är guld värd (av Torvan Trädgård) ”Att ha en egen plats på jorden att nyttja för odling ger njutning och tillfredställelse, även om den är liten och ligger mitt i stan. I min lilla torva finns mest växter för ögats och det inres njutning. Jag odlar inte för att äta. Växter som är häftiga, sköna och utmanar mina sinnen, är det som jag brinner för.”

7. The Plant (skapad av André Strömqvist) ”Plant betyder både växt och fabrik. Från att vara kronan på den amerikanska industrialismen och landets rikaste stad har Detroit brutits ner till ruiner med förfallna industrier och hus. Ur förfallet reser sig nu något nytt och övergivna trädgårdar odlas upp. Balkongen tillhör en person som flyttat in i ett övergivet hus och odlar så mycket som möjligt med hjälp av sådant han hittar.”

8. Out 365 – Grow Nature (av Ljuva Trädgård AB) ”Betongbalkong goes nature. Möt det gröna, friska och fria på din balkong! Du och naturen trivs här året runt, i en måbra-oas utan krångel eller krav. Klädd i grön, skön natur – vackert, funktionellt, lättskött och hållbart året om.”

9. Drömmen om våren (av eastsidestory.se) ”En plats i stan för drömmar, bloggar, grönska och fikastunder. På temat enkelhet visar vi vad alla kan åstadkomma på den egna balkongen.”

10. Granne med Linné (av Linnés Uppsala) ”Balkongen ska utstråla en medvetenhet om naturen och hur viktig den är för oss människor, inte minst den urbana naturen. Linnéträdgården ligger idag mitt i Uppsala och utgör en oas i stadens brus. Linné insåg trädgårdens värde och den kraft naturen har på oss och hur den påverkar oss. I parkplanen för Uppsala stad finns en ambition om att alla som bor i staden ska nå en park inom 8 minuters promenad. Vi måste ta vara på den natur vi har omkring oss.”

11. Täppa tre trappor upp (Blomsterlandet) ”Äntligen en egen balkong! Kolonilott och trädgård i all ära, men här får jag både utsikt och härodlade grönsaker. Matbordet står dukat med dagens skörd. Välkommen upp!”

12. Grönt och skönt i Majorna (Blomsterlandet) ”En avkopplande, rogivande och harmonisk balkong där odlarintresset spirar. Genom att slå sig ner vid det lilla cafébordet omger man sig med fågelsång och växter i en härlig blandning.”

Text och foto: Annika Rådlund

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår