AlltomBostad
 

Bästa grönsakerna för balkongodling

Bästa grönsakerna för balkongodling

 Att odla eget är populärare än någonsin, och intresset har letat sig ända in i betongen. Odla i stan är fullt möjligt, och intresset bara växer.

Egna tomater på balkongen är ingen nyhet. Däremot har människors intresse för att odla egna grödor blivit både större och mer avancerat. Man vill kunna påta i jorden och äta självodlat, även om man inte bor på landet eller i hus med trädgård. I Malmö till exempel har man startat något som heter Odla i Stan, med syfte att tillsammans med boende, fastighetsägare, bostadsföreningar och kommunala verksamheter på ett hållbart och långsiktigt sätt både utveckla och sprida fenomenet stadsodling.

I tio år har skåningarna kunnat föra in odling i stadslandskapet och man har även arbetat med pedagogisk odling på skolorna. Allt med utgångspunkt från lokala resurser och ekologiska odlingsmetoder. Odla i Stan är ett gott exempel på hur en hel stadsdel kan omvandlas socialt och ekologiskt med hjälp av odling som metod. Fler och fler stadsdelar visar nu intresse för att använda odling som ett redskap för att finna möten och gemenskap i stan – och för att få skörda egenodlad mat.
 

Bästa grönsakerna för balkongodling
Bor du i lägenhet och vill din egen lilla odling på balkongen finns det några växter som är mer lämpliga än andra att satsa på. Här är några av dessa:

Tomater
Antingen köper du frön och sår själv inomhus eller så köper du färdiga småplantor. För balkongodling lämpar sig körsbärstomater eller busktomater bäst, då dessa inte drar iväg så mycket på höjden och inte är lika ömtåliga som vanliga tomater. Per respektive planta, använd en kruka som rymmer cirka tio liter jord och är ungefär 40 centimeter bred. Dräneringen är viktig så väj en kruka med hål i botten. Tomater kräver mycket vatten.

Morötter
Välj förslagsvis cylinderformade eller korta, runda morötter – sorter som är bäst lämpade för krukodling. Plantera i en kruka som är cirka 40 centimeter djup och använd grönsaksjord. Fröna ska sättas på en centimeters djup och med ungefär fem centimeters mellanrum. Vattna och lägg över en tunn väv som skydd innan det börjar gro.

Sallad
Salladsfrön ska planteras grunt i jorden. Använd en kruka med hål i botten då god dränering är viktigt. Lite lecakulor i krukan är ett plus. När man odlar sallad är det viktigt att inte låta jorden torka ut. Bladen blir lätt beska med för lite vatten, men lagom är bäst.

Rädisor
När man odlar rädisor kan man utgå från morötterna, dock krävs inte lika djupa och stora krukor. Fröna sås med fem centimeters mellanrum och jorden vattnas så att den är fuktig men inte blöt. Även här kan man täcka krukan med en skyddsväv till en början. Rädisorna skördas när de är unga och goda. Ett tips är att så nytt på en gång, då kan du njuta av egenodlade och färska rädisor hela sommaren.

Gurkor
Köp en färdig planta eller så själv. Sår du själv bör du välja minislanggurka, som är en lättodlad sort. Gurka kräver en kruka som rymmer cirka tio liter jord, och jorden bör få näring regelbundet. När man vattnar sin gurka är det viktigt att undvika själva rothalsen, som kan dö av direkt vattning. Bygg upp en liten skyddsbarriär av jord runt själva rothalsen, då äventyrar du inte övervattning av den delen. Gurkor älskar värme och sol så placera gärna krukorna i direkt solljus.

Chili och paprika.
Chili- och paprikaplantor finns att köpa i trädgårdsbutikerna. Har man varit ute i väldigt god tid kan man börja förså inomhus i januari. I maj, juni ska plantorna kunna klara sig utomhus, men inte gärna i strålande solsken då bladen är ljuskänsliga. Starka vindar är inte heller något som plantorna gillar. Det är viktigt att jorden hålls fuktig och inte torkar ut. Vattna gärna både på morgonen och kvällen om sommaren är varm och het.

Var du än bor – se inga hinder för att odla din egen gröda. Det må vara i liten och blygsam skala, som några chilifrukter i fönstret eller på balkongen, men den där känslan av att plantera och skörda sina egna odlingar är oslagbar.

 Av: Annika Rådlund Källa: Mäklarringen
Foto: Getty Images

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår