AlltomBostad
 

Beskär hallonen efter skörden

Beskär hallonen efter skörden

För att få fina hallon och för att buskarna ska vara fina och frodiga är det bästa att beskära dem efter skörden, tipsar trädgårdsmästaren Tobias Liljestrand som äger och driver Liljestrands Träd & Trädgård.

- Beskär och ta bort alla tvåårsskott eller äldre. Lämna de långa skotten, de ska sparas varje år. Det är på den tvååriga veden som bären kommer.
Det bör tas av nere vid marken för att förhindra spridning i trädgården.
- Hallon vill ju gärna sprida sig överallt så det bästa är att riva av dem ända nere vid marken, det är effektivare än att klippa. När man gallrar skotten ska det vara sju till tio stycken kvar per meter. Man ska ta ned dem ganska redigt och lämna de finaste skotten som ser bäst ut. Då utvecklar de sig på bästa möjliga sätt. 
Vänta till våren med att gödsla. 
- Hallon vill gärna ha gödsel, det ska vara stallgödsel som är välburen. Det ska aldrig vara färsk gödsel på bärbuskar och i trädgårdslanden, då urlakas allting och de kan inte ta åt sig någon näring. 
Runt plantorna ska jorden vara öppen men det går även att bädda in dem. 
- Det är lyxigt och fint. Man kan täckodla hela säsongen under halm och gräsklipp. Ta bort ogräs och håll jorden öppen jord under buskarna. Luckra jorden så att den är fin och håll ogräs borta, då blir det mindre konkurrens för hallonen. Om man inte täckodlar hela säsongen så är det fint att bädda in dem i halm på hösten.

Text och foto: Annika Rådlund

Gallra och beskär hallonen efter skörden.

Lägg halm under hallonbuskarna på hösten, eller täckodla hela säsongen under halm eller gräsklipp

- Bärbuskar är tacksamma att ha i trädgården, de kräver inte så mycket skötsel, menar trädgårdsmästaren Tobias Liljestrand. Foto:Mariann Heikki

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår