AlltomBostad
 

Det här är årets trädgårdsfavoriter

Det här är årets trädgårdsfavoriter

Vad är viktigast med den egna balkongen eller trädgården? Vilken är den absoluta favoriten bland sommarblommorna, vad är viktigast inför odlingssäsongen 2018 och vilken örtkrydda är egentligen populärast?

– Trenden att odla eget fortsätter att växa och att intresset för att ha det ombonat inomhus flyttar ut. Blomprakten är viktig och något många njuter av. Därför vill man gärna att det finns något som blommar hela säsongen, dessutom får blommorna gärna locka till sig pollinatörer som humlor och bin, och så får de gärna dofta, säger Sofia Ström, som är marknadschef på Blomsterlandet.
Det och mycket mer har medlemmarna i Blomsterlandets kundklubb Greenroom gett svaren på i en enkät. Här delar de med sig av resultatet:

Viktigast i trädgårdsväg
Den absoluta favoriten bland det som blommar om sommaren är pion, följt av pelargon och ros. Alla tre representerar också den klassiska mormorsstilen, som är den stil som flest (68 procent) vill ha på sin balkong eller i sin trädgård. Den är med bred marginal mer populär än såväl medelhavsinspirerad stil (12 procent) som japansk stil (5 procent).

Men vad kommer man att ägna sig åt i trädgårdsväg den här sommaren då? Enkäten visar att det allra viktigaste (60 procent) att satsa på är att plantera i krukor. På andra plats (49 procent) kommer att odla kryddor och grönsaker.

- Till viss del är det nog ett samspel det handlar om här. Kryddor och många grönsaker fungerar ju utmärkt att plantera i kruka. Dessutom tror jag att en förklaring är att vi lite till mans ”inreder” även utsidan och då passar det bra att odla i kruka eftersom det är lätt att anpassa både när det gäller stil och växtval och även ändra allt efter säsong, säger Sofia Ström
 

Egenodlade tomater populärt
Intresset för att odla ätbart växer – inte bara i kruka. Pallkrageodlingen verkar ha kommit för att stanna och många odlar fortfarande på friland och i växthus. Den grönsak man inte vill vara utan i år är tomat. Det är den absolut mest omtyckta grönsaken.

- Det är många som anger just att smaken av egenodlade solmogna tomater är så mycket godare än de man kan köpa i butik, säger Sofia Ström.

Chili fortfarande hett
Finns det någon stor trend eller nyhet på växtsidan just i år?
- Det är kanske att ta i att kalla den trend, men chili är den nyhet som flest angett att det tänker testa för första gången i år. Gurka kommer som nummer två, vilket är intressant eftersom den inte direkt är något som nybörjare brukar ge sig på. Och det tolkar jag som att nivån på kunskapen höjts ett snäpp. Annars skulle jag nog vilja säga att intresset för att odla eget - både från frö och färdig planta - fortsätter att växa.

Inspiration i blomsterbutiker
När det gäller att hitta inspiration till sin balkong eller trädgård är det i tidningar och magasin de flesta (57 procent) vänder sig, tätt följt av blomsteraffärer (56%).

- Det är en glad överraskning att så många använder blomsterbutiker för att få inspiration. Det är härligt att vi kan bjuda på det, liksom att man kan få tips och råd av kunnig personal både i butik och på nätet.

Hur mycket tid som läggs på balkong/trädgård under sommarsäsongen varierar.
1. 2-5 timmar (33%)
2. 5-10 timmar (29%)
3.10-15 timmar (15,5%)
 Av: Annika Rådlund Källa: Blomsterlandet

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår