AlltomBostad

Eld i braskamin gör svenskar lyckliga

Eld i braskamin gör svenskar lyckliga

Hela åtta av tio svenskar upplever lycka när de eldar i sin braskamin, och allra lyckligast blir norrlänningarna. Det visar en färsk undersökning från braskamintillverkaren Contura.

– Visst anade vi att många uppskattar elden men inte att nästan alla får lyckokänslor, och att ännu fler tycker det är mysigt med braskamin. Det är siffror som värmer, säger Catharina Björkman, marknadskommunikationschef, Contura.

Familjen Svensk utanför Hudiksvall eldar ofta i sin täljstenskamin.
– Under vinterhalvåret eldar vi nästan varje dag. Kaminen har glas på 3 sidor vilket ger strålningsvärme så snart man tänder den. Efter någon timmes eldande är täljstenen varm och håller då värmen kvar under många timmar i huset, berättar Marie Svensk. 
Placeringen mitt i huset med öppen planlösning ger mer effekt.
Det är en glädje med att elda. Att titta in i en brasa är rofyllt. Vi skaffade kaminen både för att utnyttja den som värmekälla men även som ett vackert inslag i huset, tycker Marie Svensk.

Hela en miljon svenskar har redan installerat braskamin i sina hem, av dem som inte har en vill 75 procent ha en braskamin.
Undersökningen visar att det framför allt är värmen man vill åt när man tänder en brasa.  94 procent av dem som har en kamin tänder en brasa när det är kallt.  Det ger inte bara värme för kroppen, utan även för själen. Hela 78 procent upplever lycka när de eldar i sin kamin och allra lyckligast blir norrlänningar, med hela 85 procent.

– Vi använder våran kamin mestadels under den kalla perioden december till mars, då kan det bli flera gånger i veckan, berättar Susanne Skeppar som bor i södra norrland.
Hon tycker om värmen som den sprider.
– Det blir en härlig värme, sen att det blir mindre elförbrukning är ju givetvis ett stort plus. Kaminen satt redan i huset när vi köpte det, vilket är något hon tycker är bra. 
När hon och hennes man nyligen renoverade rummet där kaminen sitter målade de över teglet runtom med vit färg för att det skulle bli fräshare och mysigare i rummet.
– Förutom att vi svenskar har en lång, mörk vinter så är vi väldigt intresserade av inredning. Det är kanske inte så konstigt att braskaminer står högt upp på svenskarnas lista över vad man vill ha i sitt hem, säger Catharina Björkman.

 


Text: Annika Rådlund Källa undersökningen: Contura
Foto: Annika Rådlund och Susanne Skeppar

Bild 1: Kamin som fanns i huset som familjen Skeppar bor i. Märke okänt.
Bild 2: Täljstenskaminen Brännö hos familjen Svensk.

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår