AlltomBostad

Elektriska luckor lyfter köket

Elektriska luckor lyfter köket

Med elektriska lyftbeslag på köksskåpen kan man uppleva lite teknisk vardagslyx, skapa en minimalistisk design och slippa flottiga fingeravtryck på köksluckorna. Tekniken underlättar även för rörelsehindrade personer.


Anders Johansson, IMA och
Patrik Beining, Tibrokök.


Tibrokök med elektriska lyftbeslag.
Foto: Annika Rådlund.
 

På  Stockholm Furniture Fair i februari visade flera av köksleverantörerna köksskåp med de elektriska lyftbeslagen Huwil från IMA. Både Tibrokök, Vedum och Lidhults kök fick stor uppmärksamhet för sina luckor som öppnades automatiskt. Med en enkel knapptryckning hissas köksluckorna upp i taket.
- Elen har smugit sig in mer och mer i köken. Först kom pushlådorna och nu lanseras lyftbeslagen, säger Niklas Efraimsson på Vedum. Vi har fått jättemycket uppmärksamhet från teknikintresserade kunder.
Knappen placeras med fördel under eller bredvid skåpet även om den har en räckvidd på 40 meter. Luckorna kan också styras med en fjärrkontroll.  Tekniken gynnar en stilren, minimalistisk design där man kan utelämna handtag och knoppar.  Luckorna blir lättare att hålla rena och man slipper flottiga fingeravtryck.
- Det känns jätteroligt med en teknisk nyhet för köket.  Lyftbeslagen har flera användningsområden. För handikappade kan detta vara ett bra hjälpmedel, menar Marianne Färlin på Vedum.
Huwil lyftbeslag tillverkas i Tyskland och lanserades  i september 2008. Produkten är ny på svenska marknaden.
- Man kan seriekoppla luckorna som man vill, och man kan också variera sättet att öppna luckorna på. Enligt tester som gjorts klarar produkten minst  60.000 cykler. Rent energimässigt drar lyftbeslagen inte mycket el, det handlar omen årskostnad på cirka fem kronor, säger Anders Johansson på IMA som har den svenska agenturen för Huwil.
De elektriska lyftbeslagen kommer även att utvecklas för badrum.


Text: Susanne Mattsson


Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår