AlltomBostad
 

En riktig "getingsommar"

En riktig getingsommar

Somrar då det förekommer fler getingar än vanligt, så kallade getingsomrar, kan vara besvärliga för oss människor. Anticimex statistik visar att getingsomrar uppträder med lokala variationer vartannat år och i år har det åter igen varit en riktig getingsommar.

Med jämna mellanrum får Sverige getingsomrar och nu är det dags igen. Anticimex statistik visar att kurvan för årets saneringar är i linje med det tidigare rekordåret som var 2016.

– Vi hade en all-time-high getingsommar för två år sedan då vi slog rekord i antal utförda getingsaneringar. När vi nu jämför getingsommaren 2016 med 2018 följer kurvorna samma mönste, säger Thomas Persson Vinnersten, biolog på Anticimex.

Under maj i år översteg antalet getingsaneringar även rekordåret 2016, vilket tros bero på det varma vädret. Efter det dalade antalet saneringar, men tog ny fart i slutet av juni och i juli ökade de rejält. Just nu är det högtryck på getingfronten i södra Sverige, men facit om hur det blir i hela landet kommer först när sommaren är slut.

– Getingar är nyttodjur, men störs du av dem kan det bli en lite besvärligare period nu och några veckor framöver. Det här är en prognos, men eftersom den bygger på färska data och getingen följer ungefär samma mönster varje getingsommar bedömer vi att prognosen är säker, säger Thomas Persson Vinnersten.

Tips för att minska risken att drabbas av getingar
Täck över mat och dryck när du äter utomhus.
Undvik att lämna matrester ute.
Använd inte söta och starka parfymer.
Undvik kläder i starka färger, gult och andra ljusa mönster.

Att tänka på om getingar
Om getingarna inte utgör någon fara för dig och inte förhindrar möjligheterna till att sitta ute eller leka i trädgården så rekommenderar Anticimex att du låter dem vara. Getingar är ett nyttodjur som hjälper till att pollinera växter och äter upp skadeinsekter.

 

 

Av: Annika Rådlund Källa och foto: Anticimex

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår