AlltomBostad
 

En salig blandning av bohemian chic och barock

En salig blandning av bohemian chic och barock

Paret Irene Engstrand och Kjell Einarsson har satt sin egen prägel på sitt Älvsbyhus. På insidan är det en skön blandning av bohemian chic och barock med en mix av fynd från världens alla hörn, mörkt trä, keruber, buddastatyer och yviga växter.

- Vi ritade om huset och öppnade upp. Tidigare var köket en bred hall och så kom man in i ett matrum med u-kök, berättar Irene Engstrand.
Nu är köket i stället större, och på hela 28m² i det 100 m² stora huset.

Men det är ändå sovrummen som imponerar mest på besökaren. Parets säng är stor, ljus och pampig med tillhörande skåp och spegelamplar.
- Det är egentligen ett hopplock av olika möbler som jag har målat i samma färg för att det ska bli enhetligt, förlarar hon.
Väggen bakom sängen är i en mustigt brun färg medan resterande väggar är ljuvt grön och listerna är målade i cremefärg, lika som möblerna.

I gästrummet står också en vacker säng med fina kuddar väggarna är fulla av dekorationer i guld. Bohemian chic är en stil som präglas av romantiska mönster, vintagemöbler, brunt , guld och lyxiga detaljer, med kulturella inslag från asien blandat med västerländska prylar. I parets hem finns det även inslag från barocken med statyer, elfenben, spiralvridan pelare och kolonner på skåp, stol- och bordsben med kraftig S-kurva, mört trä som ek  och naturalistiska skulpturer, växter, frukt- och blomgirlanger.

- Från början var allt vitt, ljusblått och rosa men nu har det vuxit till det här, förklarar hon.
De har bott i huset sedan de byggde det 1984.

De har köpt och sålt möbler och prylar för att byta ut det gamla och få andra saker som passar den här stilen de har nu.
- Det mesta som jag har köpt är gamla möbler som jag har gjort om och målat om. Vi har bara billiga möbler, det dyraste skåpet vi har kostade 3000 kr.

Text och foto: Annika Rådlund

Överdelen på sängen kommer egentligen från en annan möbel och ängeln har Irene själv satt ditt. På skåpen har hon monterat fast små hyllor så att de fungerar som sängbord. Allt har sedan målats i en enhetlig färg.

Asiatiska inslag finns överallt i hemmet. Här har olikfärgade Lotusblommor placerats tillsammans på ett fat med vit dekorationssten.

En romantisk målning pryder ena väggen i sovrummet.

I gästrummet har Irene monterat glas på garderobsdörrarna med lister runtom. På insidan har hon satt mörkröd spets. Pärldraperiet som skiljer sovdelen från kontorsdelen i rummet har hon själv trätt av träpärlor.

Statyer och guld går som en röd tråd i hemmet.

Asiatiska lyktor sprider ett vackert sken på kvällarna i vardagsrummet. Det stora skåpet i bakgrunden är parets dyraste möbel och det kostade 3 000kr på annons.

Gamla träkistor fungerar bra som förvaring av tidningar och annat.

Inslag av barockstilen med keruber, frukt och kolonner.

Badrummet får en härligt varm känsla med det vinröda duschdraperiet. I sommar kommer hantverkare som ska renovera badrummet. Då blir det vitt kakel, vit panel och vitt kring fönstren.

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår