AlltomBostad
 

Få fuchsian att blomma

Närbild på en FuchsiaOm din nyinköpta fuchsia slokar, går det ofta att rädda den med några enkla knep. Att driva upp sticklingar är både tacksamt och roligt. Ge de små skotten rätt uppväxtmiljö, så växer de snabbt och blommar snällt till långt in på hösten.


Fuchsior vill stå utomhus. När det är regnigt och svalt trivs de som bäst. Det är sådant klimat som råder i deras hemtrakter, Nya Zeeland och Anderna i Sydamerika. Ställ därför aldrig en fuchsia i stark sol.

Tappar knopparna - plantera om och klipp in

Har du köpt en blommande fuchsia, kan det hända att den snabbt tappar knopparna och slokar. Det kan bero på att den är för hårt framdriven. När den kommer ut i solen på verandan blir omställningen för stor.
Du kan rädda fuchsian genom att plantera om den i ny mullrik och porös jord. Klipp gärna in plantan så får den en ny chans att bilda knoppar.

Plantera i stadig kruka

Fuchsior tål blåst ganska bra. Däremot bryts de lätt om krukan blåser omkull. En tung lerkruka är därför bättre än en plastkruka. Eller ställ en plastkruka i en stadig ytterkruka. I båda fallen måste det finnas dräneringshål i botten så att rötterna slipper stå i vatten. Ställ sedan fuchsian på en skuggig plats och håll jorden hela tiden lagom fuktig. Den blommar sedan utomhus ända till frosten kommer.

Så här driver du upp sticklingar

Ett annat sätt är att själv driva upp sticklingar. Finns att köpa på plantskolor på vårkanten.
1. Skaffa mullrik och genomsläpplig jord. Fuchsiajord finns också att köpa i trädgårdsbutiker.
2. Plantera sticklingen i en cirka 10 cm vid kruka. Vattna så att jorden blir genomfuktig.
3. När jorden blir genomvävd med rötter är det dags att plantera om i en något större kruka - stjälp upp plantan försiktigt och titta. Sätt ner jordklumpen i ny jord i krukan. Tryck inte till jorden. Upprepa ett par gånger tills du kommit upp till en 15-20 cm stor kruka.
4. Ställ krukan ljust (men helst inte i sol) men undvik fönsterbrädor ovanför element. Så fort det är frostfritt vänjer du fuchsian gradvis vid att stå ute. Om det är risk för frost, ta in plantan eller täck över den.

Buske eller träd - du väljer själv

Du väljer själv om du vill ha buskform eller trädform.
Buskform: Nyp av toppen på plantan redan tre veckor efter första omplanteringen. När två eller tre bladpar vuxit ut på varje förgrening toppar du igen. Upprepa ett par gånger. De första blommorna kommer efter sex-tio veckor efter den sista toppningen.

Trädformad: Försök att hitta en rak stickling med tre blad i krans (vanligtvis finns bara två). Stick försiktigt ner en stödpinne bredvid plantan och bind upp sticklingen. Nyp försiktigt bort skott i bladfästena längs stammen men behåll dem som sitter högst upp (ska bilda kronan).

När "trädet" är lagom högt, nyp av toppen men låt de stora bladen längs stammen sitta kvar. Toppa sedan förgreningarna i kronan efter två eller tre bladpar. Upprepa ett par gånger. När fuchsian har bildat en krona är det dags att ta bort de stora bladen längs stammen.

Plantera i rabatt eller i kruka

När frostrisken är över kan fuchsian växa antingen i rabatten eller i kruka. För att plantan ska trivas i rabatten ska den vara väldränerad och ligga i halvsoligt eller skuggigt läge.

Om du planterar i kruka, tänk på att krukan måste ha ett dräneringshål i botten. Lerkruka eller plastkruka går båda bra. Använder du ytterkruka, se till att det inte står vatten i botten. Fuchsior i kruka blommar tidigare men måste vattnas oftare. Det gäller speciellt om du har fuchsian i en ampel.

Ge näring

Fuchsior behöver gott om näring för att blomma rikligt. Tillsätt därför svag näringslösning varje gång du vattnar. Vattna så att jorden är fuktig men absolut inte genomdränkt.

Många sorter att välja bland

Fuchsior växer ursprungligen vilt men det finns flera tusentals framodlade hybrider, det vill säga korsningar. Här hemma kan du vanligtvis hitta ett tjugotal arter i blomsteraffärer. I trädgårdsbutiker, bland annat Weibulls, finns sticklingar från ytterligare sorter att köpa. Namnen är ofta fantasirika - till exempel Flash, Applause, Royal Velvet och Dollarprinsessan. Läs på de små växtskyltarna. Där står namn och vilken färg blommorna har. Spara gärna skyltarna som stöd för minnet.

Övervintrar svalt och mörkt

Fuchsior överlever vintern om de får stå svalt och mörkt. De väcks sedan till liv på våren, beskärs och planteras om. Om detta och mycket mera kan du läsa på Svenska Fuchsiasällskapets informativa hemsida.

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår