AlltomBostad
 

Får man elda på sin egen tomt?

Får man elda på sin egen tomt?

När vårstädningen flyttar utomhus brukar det samlas stora mängder med löv och grenar som ska rensas bort. Det allra bästa är att kompostera det eller köra trädgårdsavfallet till återvinningscentralen. Om man komposterar sitt trädgårdskräp återgår näringsämnena till marken. Ska man elda får brasor endast innehålla torrt ris, kvistar och rent obehandlat trä.

Ett vårtecken så här års är alla eldar som brinner med trädgårdsavfall. Men är det okej att elda på tomten?

- Om du eldar en brasa med avfall kommer giftiga ämnen att stanna kvar i marken under väldigt lång tid. Detta kan innebära en hälsorisk om man vill odla grönsaker där i framtiden, berättar Ann-Christin Karlsson, som arbetar som miljöskyddsinspektör.

Hon förklarar att vid eldning kan skadliga ämnen släppas ut i både marken och i luften.

När man eldar avfall frigörs och bildas en rad skadliga ämnen. Det påverkar inte bara miljön negativt utan leder också till att man utsätter sig själv och sin omgivning för olika hälsorisker. Bland annat genom inandning av rök men också via mat eller dricksvatten eftersom de skadliga ämnena lagras i marken.


Vid eldning utomhus finns det även en risk för att branden sprider sig.

Dessutom uppfattas ofta eldningen som störande då framför allt den illaluktande röken utgör en direkt olägenhet. Även djur kan ta skada. Men att anlägga en egen brand kan vara både miljöovänligt och förenat med stor fara, säger brandingenjör Elin Lindsjö.

Hon uppmanar till försiktighet.
- Ta hänsyn till vädret och kolla så det inte råder eldningsförbud. Det är viktigt att ha full kontroll över elden och att man har möjlighet att släcka vid behov. Bevaka under eldning, kontrollera noga att ingen glöd finns kvar innan man lämnar och kontrollera platsen efteråt.

 

Sammanfattning:
Det är olagligt att elda avfall
Brasor får endast innehålla torrt ris, kvistar och rent obehandlat trä
Avråder från gräsbränning på grund av spridningsrisken.Av: Annika Rådlund Källa: Arvika kommun
Foto: Getty Images

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår