AlltomBostad
 

Fina höstplanteringar vid entrén

Fina höstplanteringar vid entrén

Det går bra att beskära de flesta träd under hösten och det är även dags att piffa upp sina planteringar. Här bjuder Blomsterfrämjandet på tips och idéer för balkonglådor, entrékrukor, uterummet och andra små ytor i trädgården. För visst är det härligt att välkomnas av vackra planteringar.

När man ska välja växter till utomhusplanteringar på sensommaren och hösten är det smart att välja en bas av växter som håller sig fina även efter att de första frostnätterna har kommit. Det finns många fina och härdiga perenner och gräs att välja bland som är vackra långt in på vintern.

För de växter som  planteras på hösten är bladens utseende av större betydelse eftersom blomningen inte varar lika länge. Många växter får en intensivare färg ju kallare vädret blir, det gäller till exempel vissa sorter av alunrot, revsuga och prydnadsgräs.

Som komplement till perenner finns många tåliga ettåriga växter som ger planteringen färg och som i många fall håller sig fina långt efter den första frostnatten, ibland ända fram till jul - beroende på var i landet man bor.

Så lyckas du med planteringen
Ett bra planteringskärl är A och O för ett lyckat resultat. I ett större kärl med mer jordvolym får rötterna tillräckligt utrymme och det blir en bättre buffert vid vattning så att inte jorden torkar ut så lätt. Detta är inte lika viktigt på hösten som på sommaren, eftersom luftfuktigheten är högre och temperaturerna lägre. Men ett generellt riktmärke för en balkonglåda är att den är 20 cm bred och 20 cm hög och för krukor att de ska vara i storlek med en säck, dvs ca 40 liter.

Trälådor, korgar eller zinklådor i ändamålsenliga storlekar fungerar ypperligt och ett trevligt alternativ är att sätta en grupp av flera krukor tillsammans. Även höstplanteringar behöver vattnas, men ju svalare vädret blir, desto mindre vatten behövs. Känn efter hur jorden känns. Näring behövs inte. Se till att det finns hål i botten på planteringskärlet så att eventuellt överskottsvatten kan rinna bort.

Om du planterar nya växter i ett kärl där det redan växt andra växter under sommaren rensar du först bort överblommade växter. Ta även bort rötterna och fyll på med ny planteringsjord.

Plantera växterna så tätt att arrangemanget ser färdigt ut redan från början eftersom svalt väder och svagt ljus gör att tillväxten blir obetydlig. Välj också växter med blommor som redan är lite utslagna. Blommorna håller sig länge i de svalare hösttemperaturerna och mycket knoppiga växter kan ha svårt att slå ut i blom om ljuset är för svagt och värmen för låg.
 

Blanda gärna växter som har olika gröna toner, färger och form för att skapa kontrast, och blanda höga med låga växter, Sedan i november kan vi minnas sköna september!

 

 

Foto: Blomsterfrämjandet/Minna Mercke Schmidt

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår