AlltomBostad
 

Fira advent på balkongen i år

Fira advent på balkongen i år

Balkongen är vår oas på sommaren, växter får frodas och växa och trenden som råder inspirerar oss att använda platsen som ett extra rum. Ellika Lundgren från inredningsföretaget ierarum visar sin balkong och tipsar om hur du med enkla medel kan göra det mysigt så det lockar till sköna stunder under gnistrande vinterdagar och stjärnklara kvällar.

När hösten och vintern kommer så står balkongen ofta tom och uteplatsen är kal. Vi pyntar den kanske med lite ljus och granris men mycket till utevistelse blir det sällan
- Alla balkonger går att göra mysiga och användbara även på vintern, med lite trix och fix , menar inredaren Ellika Lundgren.

På sin egen balkong har hon platsbyggt en sittvänlig soffa där en härligt varm fårfäll värmer familjen och vännerna som kommer på besök. Det finns även ett lager med filtar till hands.
- Stora kuddar sydda i regn och vattentåligt material gör det enkelt och bekvämt. Att skapa julkänsla på balkongen behöver inte alls vara krångligt, se till att plocka in vacker lingonris, tåliga textilier i vattentåligt material, filtar och ljus, förklarar hon.

Ett litet trädgårdsbord för avlastning har målats vitt och där serveras till advent het värmande glögg med tillbehör.  
- Både ljusslingor och levande ljus ökar känslan av värme och jul. Vi behöver inte alls sluta använda balkongen bara för att det blir vinter.


Bästa tipsen för en vintervänlig balkong;
-Se till att du kan sitta bekvämt - om du så har en soffa eller stol så maxa med plädar och filtar för att slippa frysa. Har du inte möjlighet att förvara textilerna ute, se till att ha en korg med plädar lätt tillhands inomhus. Då kommer du garanterat att tillbringa längre stunder ute på balkongen.

-Håll dig till en grundfärgskala i basen på din inredning, till exempel svart och vitt och addera sedan en accnentfärg, beroende på säsong. Kanske rött till jul? Vipps har du en helt ny känsla på din balkong. Var inte rädd för att blanda mönster. Det skapar liv.

-Styla dina krukor med lingonris, blåbärsris och mossa, vackra kottar, men tänk på bestämmelserna kring att plocka detta och vad som gäller i just din kommun. Läs mer om allemansrätten på naturvårdsverkets hemsida. Blomsterbutikerna har ofta ett bra utbud av växter och mossa.

- Maxa med ljus även på balkongen, utomhusslingor kan du både trä runt balkongräcket och hänga i hörn. Levande ljus under uppsikt är en fantastiskt bra stämningshöjare.

Text: Annika Rådlund
Foto: Ellika Lundgren

Under hösten är lila ljung och jordfärger vackert. Håll  en neutral bas så är det sedan lätt att byta några av textilierna för att få en annan känsla till advent och jultider.
 

En hemtrevlig och inbjudande känsla skapar du lättast med ljus och härliga textiler, såsom plädar, fårfällar och vattentåliga kuddar. Servera i en glöggen i en tekanna för att höja mysfaktorn och värmen i kroppen.
 

Dekorera adventsljusstaken på klassisk vis med mossa och toppa med några julkulor som skapar känsla och reflekterar ljuset. På en fårfäll eller tjock ullfilt sitter du varmt och bekvämt.
 

Har du en ljuskrona kan du lätt dekorera den med gran- eller tallris och några enkla julkulor, så blir det som pricken över i:et över det dukade bordet.

 

ierarum

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår